A Hamász elleni izraeli háború miatt otthontalanná vált 2,3 millió palesztin a Gázai övezet déli részére, az Egyiptomi határ mentén fekvő menekülttáborokba szorult, ahol az élelem- és vízhiány egyre sürgetőbb problémává kezd válni – írta a Reuters.

Displaced Palestinians in Deir Al-Balah face hunger and lack of water amid Israeli attacks izraeli háború
Az izraeli háború miatt mintegy 2,3 millió palesztinnak kellett elhagynia az otthonát.
Fotó: ASHRAF AMRA / AFP

Az éhezés a gázai menekülteket érintő számtalan probléma közül a legégetőbbé vált az utóbbi hetekben, amely több százezer otthontalan embert érint, mivel a nemzetközi segélyszállítmányok csak a szükséges mennyiség töredékét tudják eljuttatni a rászorulóknak.

Két napja nem kaptunk semmi ételt a hatóságoktól, a kutakhoz pedig órákat kell sorban állni. Félek, hogy a gyermekeim nem fogják sokáig bírni ezt

– mondta Tahany Nasr palesztin édesanya, aki Gáza északi részéről menekült el négy gyermekével.

A helyzet még Rafahban, az egyiptomi határátkelőnél is kritikus, annak ellenére, hogy a segély- és ételszállítmányok szinte kizárólag itt jutnak be az övezetbe. A teherautókat ugyanis belépéskor vagy a Hamász emberei foglalják le, vagy fosztogatók áldozatává esnek, ami miatt szinte lehetetlen mindenkit ellátni.

A menekülttáborokban dolgozó orvosok és önkéntesek egyre több betegségről jelentenek, és az egészségügyi minisztérium attól tart, hogy a körülmények további romlásával egy járvány is kitörhet a sűrűn lakott területen.

A több mint két hónapja tartó háború során, amelyet a Izrael történelmének az egyik legnagyobb terrortámadása váltott ki, a Gázai övezetet folyamatosan rakétacsapások és légi támadások érik, miközben az izraeli hadsereg és a terrorszervezet katonái brutális harcokat vívnak az utcákon.

S bár mindkét félen egyre nő a nyomás, hogy a humanitárius katasztrófa kialakulása előtt kössenek tartós fegyverszünetet, eddig néhány napnál több ideig nem szünetelt a puskaropogás.

Kairóban tárgyal a tűzszünetről Izrael és a Hamász

Egyiptomban találkoznak az izraeli hadsereg és a Hamász képviselői, hogy tárgyaljanak a további túszcseréről.