Hírek

Kiderült, hogy hány német szenvedett egészségkárosodást a Covid-oltás miatt

Németországban nyilvánosságra hozták, hogy hány embernél okozott egészségkárosodást a Covid–19-vakcina. Az adatokból kiderült, hogy kimondhatatlanul elenyésző mértékben találtak összefüggést a koronavírus elleni oltás és a bejelentett egészségkárosodás között. Hivatalos adatok szerint biztonságosak a 2020-tól gyors ütemben engedélyezett vakcinák.

Németországban 65 millió, Covid–19 elleni vakcinával beoltott emberből 11 827-en jelezték, hogy az oltás egészségkárosodást okozott a szervezetükben. A szakértők eddig a jelentkezők mintegy felét vizsgálták meg, amiből 467 esetben igazoltnak találták a panaszt – jelentette hétfőn a Neue Osnabrücker Zeitung.

Alig néhány esetben találtak összefüggést a koronavírus elleni oltás és a bejelentett egészségkárosodás között. 
Close up of senior Asian woman getting Covid-19 vaccine in arm for Coronavirus immunization by a doctor at hospital. Elderly healthcare and illness prevention concept
Alig néhány esetben találtak összefüggést a koronavírus elleni oltás és a bejelentett egészségkárosodás között. 
Fotó: Getty Images

Az észak-rajna–vesztfáliai egészségügyi minisztérium szerint az elbírálások lassan haladnak, egyrészt mivel kevés erre a szakértő, másrészt pedig az orvostudománynak még mindig nem világos, hogy a Covid–19-védőoltások milyen klinikai képeket okozhatnak.

Az oltási tüneteket és szövődményeket egyrészt jelezheti az érintett is, másrészt az orvosok is kötelesek jelenteni a gyanús eseteket az illetékes hatóságnak. 

A bejelentők száma így érte el az összes beoltott 0,018 százalékát.

Németországban a Paul Ehrlich Intézet (PEI) felügyeli a vakcinák biztonságosságát. Az intézetnek eddig összesen 331 900 feltételezett mellékhatást és 50 833 súlyos mellékhatásgyanús esetet jelentettek. A leggyakrabban oltási reakciókról számoltak be, mint a fejfájás, fáradtság, influenzaszerű tünetek, fájdalom az injekció beadásának helyén és láz. Ezek leginkább az immunrendszer oltásra adott reakciói, és néhány nap alatt elmúlnak. Néhány esetben azonban előfordultak oltási szövődmények és egészségkárosodás is.

  • Ezer emberből egynél a Johnson & Johnson vakcinája fülcsengést, vénás trombózist és arcbénulást okozott. Az utóbbi tünet megjelent a Biontech-Pfizer és Moderna oltásánál is.
  • Tízezer emberből egynél pedig a Biontech-Pfizer, a Moderna és Novavax szívizom- vagy szívburokgyulladást, az Astrazeneca vénás trombózist és Guillain–Barré-szindrómát, egy ritka idegbetegséget okozott. Az utóbbi a Johnson & Johnson vakcinájánál is előfordult, s végül 2022-től megtiltották a nyugati oltóanyag alkalmazását Németországban.
  • Az intézet 120 halálesetnél kezdetben „valószínű vagy lehetséges ok-okozati összefüggést” jelentett a vakcinabeadással, ugyanakkor a PEI arra is felhívta a figyelmet, hogy a statisztikailag várható halálozások számával való összehasonlítás az öt jóváhagyott Covid–19-vakcina egyikére sem mutatott ki kockázatot.

Mennyi kártérítést kaphat valaki az oltás miatti egészségkárosodásért Németországban?

Ha az oltást követően egészségkárosodás következik be, az érintettek kártérítésre jogosultak a fertőzésvédelmi törvényben foglaltak szerint. A Welt am Sonntag országos felmérése szerint az egészségkárosodásban érintettek havi 164 és 854 euró közötti, élethosszig tartó alapnyugdíjra jogosultak. Szükség esetén a szövetségi állam állja a kezelési költségeket, és kártérítést fizet a károsultnak, ha a munkában emiatt sérült meg. Az oltások következtében elhunytak túlélői is jogosultak ellátásra, valamint temetési és haláleseti segélyre. Kártalanításra eddig 6029-en adtak be igényt, aminek eddig a kétharmadát vizsgálták meg. Összesen 253 kérelmet hagytak jóvá.

Németországban is perelik a BioNTechet a koronavírus-oltás mellékhatásai miatt

Ez az első eljárás az országban.

 

 

Németország vakcina egészségkárosodás oltás szövődmény
Kapcsolódó cikkek