BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ütötte, rúgta, szidalmazta áldozatát – egy nap alatt két gyűlöletbűncselekmény is történt Európában

Egy nap sem telt el, hogy Franciaországban és Németországban is zsidókra támadtak. Zürichben késeltek, Párizsban pedig egy zsinagógából kilépő férfit inzultáltak. Mindkét esetben antiszemita lehetett az elkövető.

Megütöttek egy zsinagógából kilépő, hatvan év körüli férfit Párizsban, miközben az ismeretlen támadó "mocskos zsidónak" nevezte őt  – közölték rendőrségi források. Gérald Darmanin belügyminiszter elítélte az "újabb antiszemita támadást", amelyet "minősíthetetlen tettnek" nevezett. A támadás a péntek esti istentisztelet után, délután fél hatkor történt a francia főváros 20. kerületében.

Megütöttek egy zsinagógából kilépő, zsidó férfit Párizsban, feltehetően antiszemita okból.
Megütöttek egy zsinagógából kilépő, zsidó férfit Párizsban, feltehetően antiszemita okból.
Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

"Az első beszámolók szerint tegnap este újabb antiszemita támadás történt Párizsban" - írta szombaton Gérald Darmanin az X közösségi oldalon. "Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk ennek a minősíthetetlen tettnek az elkövetőjét" – tette hozzá.

A kipát viselő férfi egy zsinagógából lépett ki, amikor egy férfi megtámadta, aki gyalog elmenekült a helyszínről – közölték a rendőrségi források.

Az elkövető a sértettet "mocskos zsidónak" nevezte, miközben többször megütötte és megrúgta 

 – mondta az egyik forrás az AFP hírügynökségnek. A bántalmazott férfit kórházba szállították.

A támadást megelőzően Gérald Darmanin belügyminiszter a zsidó közösségek biztonsági intézkedéseinek azonnali megerősítését kérte a prefektúráktól, mégpedig az oktatási és vallási intézmények közelében, az elmúlt napok gázai eseményeire hivatkozva - írta az AFP egy belső rendőrségi feljegyzést idézve.

A franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsnak (CRIF) januárban közzétett jelentése szerint négyszeresére emelkedett egy év alatt a Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma: tavaly 1676 incidens történt az előző évi 436-hoz képest. A CRIF azt is jelezte: az ugrásszerű növekedés kezdete október 7., a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásának napja.

Tinédzser késelt Svájcban - újabb antiszemita támadás

Újabb antiszemita támadás történt Európában. Ezúttal egy zürichi fiatal késsel támadott egy zsidó honfitársára. Az antiszemita okból elkövetett atrocitások száma Svájcban is megugrott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.