Megütöttek egy zsinagógából kilépő, hatvan év körüli férfit Párizsban, miközben az ismeretlen támadó "mocskos zsidónak" nevezte őt  – közölték rendőrségi források. Gérald Darmanin belügyminiszter elítélte az "újabb antiszemita támadást", amelyet "minősíthetetlen tettnek" nevezett. A támadás a péntek esti istentisztelet után, délután fél hatkor történt a francia főváros 20. kerületében.

Megütöttek egy zsinagógából kilépő, zsidó férfit Párizsban, feltehetően antiszemita okból.
Megütöttek egy zsinagógából kilépő, zsidó férfit Párizsban, feltehetően antiszemita okból.
Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

"Az első beszámolók szerint tegnap este újabb antiszemita támadás történt Párizsban" - írta szombaton Gérald Darmanin az X közösségi oldalon. "Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk ennek a minősíthetetlen tettnek az elkövetőjét" – tette hozzá.

A kipát viselő férfi egy zsinagógából lépett ki, amikor egy férfi megtámadta, aki gyalog elmenekült a helyszínről – közölték a rendőrségi források.

Az elkövető a sértettet "mocskos zsidónak" nevezte, miközben többször megütötte és megrúgta 

 – mondta az egyik forrás az AFP hírügynökségnek. A bántalmazott férfit kórházba szállították.

A támadást megelőzően Gérald Darmanin belügyminiszter a zsidó közösségek biztonsági intézkedéseinek azonnali megerősítését kérte a prefektúráktól, mégpedig az oktatási és vallási intézmények közelében, az elmúlt napok gázai eseményeire hivatkozva - írta az AFP egy belső rendőrségi feljegyzést idézve.

A franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsnak (CRIF) januárban közzétett jelentése szerint négyszeresére emelkedett egy év alatt a Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma: tavaly 1676 incidens történt az előző évi 436-hoz képest. A CRIF azt is jelezte: az ugrásszerű növekedés kezdete október 7., a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásának napja.

Tinédzser késelt Svájcban - újabb antiszemita támadás

Újabb antiszemita támadás történt Európában. Ezúttal egy zürichi fiatal késsel támadott egy zsidó honfitársára. Az antiszemita okból elkövetett atrocitások száma Svájcban is megugrott.