Ingatlan

Négymilliárd euró a kirakatban

Több mint 4 milliárd euró értékű magyarországi ingatlanfejlesztési projektet mutatnak be a szakma legrangosabb világkiállításán, a MIPIM-en – tudta meg a Világgazdaság.

Újabb rekordok ígéretével harangozzák be az ingatlanfejlesztők legrangosabb kiállítására készülő magyar standot – Cannes-ba minden korábbit meghaladó beruházási értékű, összességében 4 milliárd eurós fejlesztés terve utazik. Válogatni volt miből – derül ki az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összegzéséből. Prognózisuk szerint 2019 is erős év lesz.

Az idén március 12–15. között zajló MIPIM magyar standján több vidéki projekt kap helyet, tükrözve, hogy a nagyvárosok közül is mind több bizonyul a fejlesztők és befektetők figyelmére érdemesnek. A városképformáló beruházások létrejöttét mindenekelőtt a régióban is kiemelkedő nagyságú megtérülési ráta biztosítja.

A MIPIM-re kiutazó magyar standot együtt állította össze Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az IFK.

Példátlanul gazdag portfólióval lépünk a szakmai közönség elé

– hangsúlyozta a Világgazdaságnak Takács Ernő, az IFK elnöke, emlékeztetve, hogy a tavalyi 1,7 milliárd eurós befektetéssel a magyar a legtermékenyebb három évét zárta.

A nagy ingatlanfejlesztő társaságok, az Atenor, a Futureal csoport, a Gránit Pólus csoport, a HB Reavis, a Horizon Development, a Wing elsősorban azokat a projekteket prezentálják a MIPIM-en, amelyek átadása 2020-ban várható – tudtuk meg.

Többszörösen és több részletében díjazott szereplőként ismét helyet kap a magyar standon Európa legnagyobb kulturális beruházása, a Liget Budapest Projekt, illetve az annak keretében épülő Néprajzi Múzeum, amely az International Property Awardson elnyerte a világ legjobb középületének járó elismerést és a World’s Best Architecture különdíját.

A Liget-projekt a Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek szerint az egyik húzónév és igazi mágnesberuházás továbbra is, amelytől mind több nemzetközi privát fejlesztő és befektető kaphat kedvet Budapesthez. A 99 hektáros terület a környező városrészek infrastrukturális fejlesztését is magával hozza.

Avalon Business Center Miskolc
Fotó: HIPA (látványterv)

A Világgazdaság Takács Ernőtől, az IFK elnökétől megtudta, hogy a magyar standon a következő projektek szerepelnek majd Cannes-ban:

A HIPA a Hévízi-tó és a Balaton szomszédságában elhelyezkedő Zalacsányba tervezett golfkomplexumot és wellnesshotelt, a Zala Springs Golf Resortot és a Congress Hotel Budapest hotelfejlesztést ajánlja a külföldi befektetők figyelmébe. Bemutatják a Budapesttől néhány kilométerre, az M0-s, M1-es és M7-es autópályák háromszögében található Tópark be my City multifunkcionális épületegyüttest.

Népszerűsítik a Debrecen új üzleti központjában épülő A kategóriás Forest Offices Debrecent, és a szintén A kategóriás irodaházat, az Agora Office Debrecent. Pécs a Pécs-Pogány reptér és az M60-as főút melletti 56,1 hektáros vegyes funkciójú fejlesztést mutatja be, a területen ipari gyártás és logisztika vagy kereskedelmi jelleg, irodákkal kiegészítve, esetleg lakóépületek és szabadidőpark valósulhat meg. Miskolcról Magyarország egyik legkomplexebb irodaépülete, a 2020-ban megnyíló Avalon Business Center Miskolc érkezik a Budapest-standra. Szegedről a világszínvonalú Eli-Alps Kutatóközpont és az Új Tudományos és Innovációs Park mutatkozik be, valamint a közvetlen szomszédságukban épülő 40 ezer négyzetméteres vegyes fejlesztés egy háromcsillagos 100 szobás üzleti hotellel, irodákkal és szabadidőparkkal.

Ugyancsak a HIPA ismerteti a Health Park Kapuvár projektet, a két hotelből és 50 apartmanból álló gyógyászati központot, valamint a Vecsés Industrial Plotot, az M0-s autópálya közvetlen közelségét kihasználó logisztikai központot.

Az Atenor a hat épületből álló, 130 ezer négyzetméteres Váci Greens irodapark utolsó két ütemét mutatja be, az E és az F épületet 2020 második és harmadik negyedévében adják át. A 72 ezer négyzetméteres, négy épületből álló Aréna Business Campus kivitelezése folyamatban van, az első épületet 2020 első negyedévében adják át. A Futureal csoport fejleszti a Váci úti irodafolyosón a már szerkezetkész Advance Tower irodaház 8 ezer négyzetméteres második ütemét. A Corvin Sétányon végső kivitelezési fázisba ért a 27 ezer négyzetméteres Corvin Technology Park, és folyamatban van a Corvin 7 projektnéven ismert irodaépület előkészítése is. Terv szerint halad Őrmezőn a 65 ezer négyzetméteres Budapest One irodapark 25 ezer négyzetméteres első üteme, míg Kelenföldön az 55 ezer négyzetméteres Etele Plaza kivitelezése zajlik.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

hipa MIPIM Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)
Kapcsolódó cikkek