Ingatlan

Erős fehéredést mutat az albérletpiac

Az elmúlt évek adóstatisztikájából az a némiképp meglepő következtetés vonható le, hogy jelentős tisztulás ment végbe a lakásbérleti piacon.

Miközben 2015-ben valamivel több, mint 60 milliárd forint jövedelmet vallottak be az adózók az ingatlan-bérbeadások után, ugyanez a 2017-es évre vonatkozóan már meghaladta a 103 milliárd forintot – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Világgazdaságnak megküldött statisztikájából. A növekmény tehát két éven belül mintegy 66 százalékos mértékű. Ezzel párhuzamosan a bevallók száma is megugrott: 72 ezerről közel 115 ezerre, ez szintén megközelítőleg 60 százalékos emelkedés hasonló periódusban.

A bérbeadásból származó jövedelmet először a 2015-ös év személyi jövedelemadóról szóló nyilatkozataiban kellett külön soron szerepeltetni. Azt megelőzően ezeket az összegeket a számos különböző jogcímet magában foglaló, önálló tevékenységből származó jövedelem kategóriában ömlesztve kellett feltüntetni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a 2015 előtti időszak ingatlan-bérbeadásból származó pénzeit lehetetlen pontosan mérni.

Fotó: Shutterstock

A 2015–2017-es számokból mindenesetre az a némiképp meglepő következtetés vonható le, hogy az albérletpiac a fehéredés jeleit mutatja. A folyamatot több tényező is mozgathatja, az egyik közülük a bérleti díjak elszabadulása. A felmérések szerint Magyarországon nagyjából egymillióan élnek albérletben. A Habitat for Humanity Magyarország tavalyi jelentése szerint 2013-tól országosan 87 százalékkal nőttek a lakbérek, ez pedig mind a kínálati, mind pedig a keresleti oldalon fokozhatta a rendezett jogviszony iránti igényt.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

albérletpiac NAV fehéredés bevallott jövedelem
Kapcsolódó cikkek