Ingatlan

A kockaházaktól az okosotthonokig

Ingyenes lesz, anyag- és munkadíj-költségszámításokat is tartalmaz a jövő évtől bárki által letölthető mintaterv-katalógus, amelynek tartalmát építészeti ötletpályázaton választják ki.

Május közepe helyett július végéig nyújthatják be építészeti terveiket a Lechner Tudásközpont által kiírt ötletpályázaton indulni szándékozók. A szakmai zsűri összesen 150 tervet választ ki a Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020 projekt elektronikus tárába.

A családiház-mintatervekből az építési engedélyre már nem kötelezett 300 négyzetméter alatti épületek esetén sem lehet változtatás nélkül bárhol házat építeni, vagyis az építészek munkájára továbbra is szükség van a telkek egyedi adottságai miatt is

– hangsúlyozzák a témában megkérdezett szakértők. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője, Párdi Zsófia is széles körű kutatást végzett a témában, és – mint azt a Világgazdaságnak kifejtette – a szakmai zsűri által elfogadott, nívós mintatervválaszték jelentős lépés lehet a minőségi építési anyagok, a minőségi épületek felé.

Fotó: Shutterstock

A katalógus referencia lehet mind az építtetők, mind az építészek számára, a költségszámítások, az anyag- és időráfordítások kalkulálása is segítheti őket. A tájegységi építészet előmozdítása is a kormányhatározatban megfogalmazott cél, az ehhez szükséges támogatási rendszer szabályozására a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak kell a pénzügyminiszter bevonásával javaslatot tennie a kormánynak. A pályázati kiírásban mindenesetre ez áll:

a vidék építészeti hagyományait tiszteletben tartó, ugyanakkor friss kortárs építészeti megoldásokban gazdag, jó minőségű, gazdaságos családi otthonokat kínáló, szemléletformáló kortárs családiház-mintaterveket tartalmazó katalógus létrehozásához várják a terveket.

Mintatervek régóta léteznek a magyar építészeti kultúrában, ma is kínálnak megvételre ilyeneket egyes építészirodák.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható

okosotthon kockaház Nemzeti Mintaterv Katalógus 2020
Kapcsolódó cikkek