Ingatlan

Miért éri meg ingatlanszakértővel dolgozni?

Az ingatlanszakértő munkaköre arra épül, hogy ügyfeleit megkímélje a kínos és nem ritkán komoly anyagi károkat jelentő buktatóktól.

Az adatbázis a legnagyobb kincse. Az ingatlanos szórólapozik, hideghívásokat bonyolít, korábbi ügyfeleiből kiindulva gyarapítja kapcsolati tőkéjét, adatbázist épít, hirdet, kiajánlásokat ír. Ismeri az ingatlanos portálokat, pozicionálja hirdetéseit, naprakészre frissíti azokat. Ennek a munkának a vevő látja a legnagyobb hasznát. Minél nagyobb az ingatlanos adatbázisa, annál több, a vevő számára megfelelő lakást tud kiajánlani. Az ügyfélnek nem kell idejét feláldozva keresgélnie, helyette megteszi ezt a szakember – írja közleményében az ingatlanbazar.hu.

Saját szakembergárdával dolgozik . A többéves múlttal rendelkező ingatlaniroda saját ügyvéddel, energetikussal, pénzügyi szakemberrel dolgozik, intézi a földhivatali bejegyzést, a banki eljárásokat, amelyekbe beleértendő a (falusi) csok-hitel és a babaváró megigénylése. Begyűjti a szükséges dokumentumokat az eladótól, a vevőtől, ha kell, a kivitelezőtől is. Akár új, akár használt ingatlanról van szó, az adásvétel egész ügymenetét koordinálja.

Biztonságot, szaktudást nyújt a vevőnek, aki ezzel időt, energiát, pénzt spórol

– állítja Meszlényi Tamás, az OpenHouse ingatlanközvetítő hálózat szegedi irodájának tulajdonosa.

Jártas a hiteligénylésben. Ha a vevőnek sem ideje, sem tudása a hitelügyintézéshez szükséges kérelmek, a bankoktól kapott hitelajánlatok között eligazodni, segít az ingatlanszakértő pénzügyi tanácsadója.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Lakóparkos rutinnal bír. Rengetegen belefutottak már befuccsoló ingatlankivitelezésbe, amely aztán minden pénzüket elvitte – a kivitelező miatt. A többéves tapasztalattal rendelkező iroda épülő lakóparkok, társasházak kivitelezőivel is szerződésben áll, ezért megkerülhetetlen az új építésű vagy éppen még kivitelezés alatt álló lakások megvásárlásánál. A felkészült iroda jól ismeri a kiszemelt lakást kivitelező céget, korábbi munkáit, esetleg utána is járt a korábban értékesített ingatlanok tulajdonosainál, mennyire elégedettek.

Összeköttetésben áll a kivitelezővel. Az ingatlaniroda közvetít a kivitelezőcég és a vevő között, folyamatosan nyomon követi az építkezést, a műszaki tartalom és a kivitelezési tervek megvalósulását. Jótállási, kártérítési kérdésekben elvileg már nem kell fognia ügyfele kezét, de a gyakorlatban még ekkor is segíti őt. Az utókövetés hosszú távon az iroda érdeke is.

Ismeri a lakáspiaci trendeket. Az ingatlanszakértő használt lakás esetében teljes körű tájékoztatást ad az árról, az adott ingatlan állapotáról, előnyeiről, hátrányairól. Felhívja a figyelmet a várható piaci trendekre, ha szükséges, friss piaci elemzésekkel segíti a döntést.

Ha az eladónak nincs ideje „mutogatni” a lakását, megteszi helyette az ingatlanos. Ezzel idő, energia spórolható meg. Bérbeadásnál előre tájékoztatja a bérlőt a várható rezsiről, a közös költségről. Ha minden jól megy, elég, ha a szerződés aláírásakor találkozik a két fél egymással.

A vevő és az eladó, illetve a bérlő és a főbérlő érdekeit összehangolja, ártárgyalást folytat, konfliktust kezel a két fél között. Számára nincs hétvége, nincs este és reggel: telefonja mindig csörög.

Jutalékot az eladó, illetve a bérbeadó fizet az ingatlanosnak. Mivel az ingatlan mindig nagy értéket képvisel és az adásvétel mögött bonyolult jogi, illetve pénzügyi háttér húzódik meg, laikusként óriásit bukhat az ügyfél egy-egy balul sikerült ügylet után. Az ingatlanos ettől a kellemetlenségtől védi meg ügyfeleit – áll a közleményben.

ingatlanszakértő ingatlan openhouse
Kapcsolódó cikkek