Ingatlan

A kizárólagos szerződés előnyei

A kizárólagos közvetítői szerződés hátránya egyben előnye is, minden csak és kizárólag az ingatlaniroda feladata és felelőssége.

Szinte minden ingatlanirodára igaz, hogy kizárólagos, félkizárólagos és nem kizárólagos szerződést kínálnak ügyfeleiknek.

Több szempont alapján dől el, melyik szerződéstípus lesz a jó: mennyire sürgős az eladás, mi a reális ár. Ezért egy jó iroda mindig az igény- és helyszíni felmérés után tud hitelesen szerződéstípust javasolni.

Ha nem kizárólagos szerződést kötnek, mindkét félnek érdemes vezetni a közvetítési és megtekintési nyilatkozatot, melyből kiderül, hogy ki, kinek, mikor mutatta be a lakást. Így utólag elkerülhető a vita, ki vitte házhoz a befutó vevőt – írja az Ingatlanbazár közleménye.

Sokan ódzkodnak a kizárólagos közvetítői szerződéstől, mondván, nagyon megköti lakástulajdonos kezét. E szerződéstípus hátránya egyben előnynek is felfogható: minden – a hirdetéstől az eladásig – csak és kizárólag az ingatlaniroda feladata és felelőssége. Ezzel viszont kizárja más ingatlaniroda vagy ingatlanközvetítő, sőt, még a tulajdonos értékesítési lehetőségét is.

Leginkább azoknak ajánlott ez a szerződéstípus, akik külföldről vagy a lakástól távolabb élve kívánják értékesíteni az ingatlant.

– mondta Bozsó Bence, a szegedi Limit Ingatlaniroda vezetője ingatlanbazar.hu-nak

Ezen kívül persze azoknak is előnyös lehet, akik nem akarnak vagy nem tudnak bíbelődni az értékesítési procedúrával. Ezek az ügyfelek általában nagyon elfoglaltak vagy esetenként mozgásukban korlátozottak.

Fotó: Shutterstock

Egyben a legolcsóbb megoldásnak is a kizárólagos szerződés számít. Szegedi viszonylatban átlagosan 1-1,5 százalékkal olcsóbb a nem kizárólagos szerződésnél.

A félkizárólagos drágább, mint a kizárólagos. Ezen első 2 szerződéstípust általában 3-6 hónapos határidővel kötik: ezt az ingatlanos úgy fogja fel, hogy a tulajdonos ennyi időre adja meg neki a bizalmat az értékesítésre. Ha lelkiismeretesen végzi a munkáját, a tulajdonos nem szokott másik irodát keresni a határidő után sem, és mivel a jutalék mértéke sem emelkedik, így a piacinál kedvezőbb jutalékért fut tovább a megbízás. Ez – szintén a szegedi piacot nézve – átlagosan 0,5-1 százalékkal marad el a nem kizárólagos szerződések jutalékától.

A nem kizárólagos szerződés hátránya, hogy ez a legdrágább megoldás, cserébe viszont korlátlan szabadsága van az eladónak, és nem kérhető számon egyik iroda részéről sem.

Tehát, előny, hogy ennél a szerződéstípusnál bárki (vagyis több iroda és a tulajdonos is) bárhol hirdetheti és értékesítheti ugyanazt az ingatlant, a jutalék csak annak jár, aki igazolni tudja, hogy a vevővel ő ismertette meg az ingatlant. Ha az eladó hozza a vevőt, akkor nem jár jutalék egyik ingatlanosnak sem – mondta el Bozsó.

ingatlanbazar.hu félkizárólagos szerződés Szeged kizárólagos szerződés nem kizárólagos szerződés
Kapcsolódó cikkek