Ingatlan

Megjelent a rozsdaövezeti feladatcsomag

Megjelentek a rozsdaövezeti fejlesztéseknek megágyazó rendeletek, az ehhez szükséges törvénymódosítások sorát a kedvezményes áfa nyitotta.

T örténelmi lehetőséget és távlatokat nyithat meg a kormány a vállalkozói bérlakásépítés előtt a rozsdaövezetek fejlesztését segítő törvénymódosításokkal. Nem véletlenül üdvözli az immár a Magyar Közlönyben is megjelent kormányhatározatokat a legnagyobb lakásépítőket is a tagjai között tudó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IKF). Az IFK alelnöke, az egyesület lakásmunkacsoportjának vezetője, Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezetője a Világgazdaságnak elmondta: a 27 százalékos lakásáfa miatt negatív spirálba került a piac.

Azért is szorgalmazták a kedvezményes áfa újbóli bevezetését, hogy megállítsák az építési kedv zuhanását, amely már belátható időn belül az éves átadásszám megfeleződését okozza. A kormányzati szándék szerint a lakásépítési kedv élénkítésére, az elérhető áron megvásárolható lakások építésére megfelelő terepül szolgálnak majd a rozsdaövezetek, ahol az értékesítési célú lakásépítés mellett a vállalkozói bérlakásszektor megalapozása is elkezdődhet.

A kormány döntése értelmében a rozsdaövezeti akcióterületeken épülő lakásokat 5 százalékos áfával lehet majd értékesíteni.

Ha pedig a bérlakások üzemeltetésére vállalkozó cégek lemondanak az áfa vásárlás utáni visszaigényléséről, tárgyi adómentesen adhatják ki a lakásokat, vagyis a magánszemély bérbeadókkal versenyképes árú kínálatot alakíthatnak ki.

Fotó: Földi D. Attila

Fontos lépés lesz a vállalkozói bérlakásszektor megalapozásához az építési jogszabályok módosítása is.

A kormányhatározat szerint szeptember végéig kell meghatározni a rozsdaövezeti akcióterületeken a program keretében felépülő lakóépületek egyedi építési követelményeit és a településrendezési szabályokat, egyebek között a parkolók számát, a lakásméreteket és a zöldfelület minimális mértékét. Itt eltérés várható, mivel a zömében fiatalok alkotta lakásbérlői csoport az átlagosnál kisebb alapterületű, parkoló nélkül bérbe vehető, közösségi területekkel és szolgáltatásokkal ellátott házakba költözne szívesen.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

rozsdaövezetek Magyar Közlöny Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)
Kapcsolódó cikkek