Ingatlan

Gyorsan kell lépniük a lakásfelújításra készülőknek

Hozzájárult a lakásfelújítási piac felpörgéséhez a járvány miatt külföldről hazatért szakképzett munkavállalók tömeges megjelenése, de hamarosan ismét többet kell majd várni a kivitelezőkre, mert elkezdődött a munkaerő visszaáramlása Nyugat-Európába.

Miközben bedőlt a lakásépítés az első félévben a KSH gyorsjelentése szerint, az újHÁZ Centrum forgalmi adatai az ingatlan felújítások felpörögéséről tanúskodnak.

A magyar tulajdonú, országos építőanyag-kereskedelmi hálózat közleménye szerint a munkaerőhiány enyhüléséhez nagyban hozzájárult a kijárási korlátozások ideje alatt hazatérő külföldi szakképzett munkavállalók tömege. Mint arról a Mapei is beszámolt, a koronavírus világjárványt megelőzően átlagosan 135 nap telt el egy szakember megkeresésétől, vagyis a megbízástól a munka megkezdéséig, ez az időintervallum az utóbbi hónapokban átlagosan 119 napra csökkent.

Az újHáz Centrum hálózat szakértői szerint azonban ez nem egy fenntartható helyzet, a járvány enyhülésével párhuzamosan ugyanis ezeknek a munkavállalóknak a túlnyomó része már visszatért külföldre, vagy a közeljövőben meg fogja ezt tenni. Ugyanakkor várható, hogy fokozódni fog a beruházási kedv, ezáltal a munkaerőhiány a koronavírus előtti szintre állhat vissza hamarosan.

A beruházási kedv élénkülése életmentő lenne az építőipar számára, amelyet alaposan felforgatott a járvány. Jelentős mértékben, 32 százalékkal visszaesett az építendő lakások száma 2020 első félévében. A csökkenő tendencia nem csak egy-egy régióban jelentkezett, hanem országos szinten és minden település kategóriában.

Fotó: újHÁZ Centrum

A tavalyi első félévhez képest Budapesten 21, a megyei jogú városokban 51, az egyéb városokban 34, a községekben 25 százalékkal esett vissza a kiadott engedélyek és az egyszerű bejelentések száma – emlékeztet a KSH által közölt adatokra az újHáz Centrum elemzése.

Az építőanyag-kereskedelmi társaság adatai termékkörönként eltérő mértékű forgalom változást tükröznek, a beruházási kedv visszaesésének hatása várhatóan később mutatkozik meg igazán a piacon. A hálózat forgalma 3,4 százalékkal bővült, amit a bezárásoktól tartó kivitelezők pánikvásárlásainak számlájára írnak.

Megugrott az árnyékolástechnikai elemek, a barkácseszközök és a hidegburkolati kiegészítők iránti kereslet, és az építkezések befejező fázisához és a felújításokhoz szükséges anyagok forgalma is nagymértékben növekedett.

Mindeközben kevesebb falazóelemet értékesítettek, ami a beruházási kedv visszaesését az általánosan tapasztalható gazdasági bizonytalanságot tükrözi a piaci szakértők szerint.

újház centrum lakásfelújítások építőanyagpiac
Kapcsolódó cikkek