Ingatlan

Turbófokozaton maradt az ingatlanok iránti kereslet

A tavalyi mélyponthoz képest kiugró mértékben, 70 százalékkal nőtt a lakóingatlan-értékesítések száma Magyarországon májusra a Duna House tranzakciószám-becslése szerint. A hitelek tizedét már lakásfelújításra kérik.

Mintegy 14,2 ezer használt és új ingatlant értékesítettek májusban, a lakáscélú jelzáloghitelek szerződéses összege 102–107 milliárd forint között realizálódott – derül ki a Duna House májusi tranzakciószám-becsléséből és jelzáloghitel-előrejelzéséből. Eszerint az átlagos lakáspiaci forgalmat hozó április után ismét kiemelkedő időszak zárult, az országosan végrehajtott adásvételi tranzakciók becsült száma az elmúlt évek legerősebb májusi piacát mutatja.

A növekedés nemcsak a Covid első hulláma okozta tavalyi mélyponthoz képest mérhető – ehhez képest csaknem 70 százalékkal volt több adásvétel idén a Duna House becslése szerint –, hanem a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes év, a kiemelkedően jó forgalmú 2019-hez képest is, amihez mérten időarányosan 5 százalékos növekedés mutatkozott az idén.

A második negyedéves ingatlanpiaci adásvételek volumene nem fogja meghaladni az idei első negyedéves kiugró eredményt a Duna House várakozása szerint, de jó esély van arra, hogy az április–június közötti időszak is 38-40 ezer tranzakciós összforgalommal zárhat – olvasható a Budapesti Értéktőzsde honlapján is közzétett elemzésben.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A Duna House Pénzügyek közlése szerint

a jelzáloghitel-piac erős felfutásban van márciustól kezdve, ennek megfelelően májusban újra 100 milliárd forint feletti volument becsültek.

A májusra előre jelzett 102–107 milliárd forintos piacból az már majdnem 10 százalékot hasított ki, emellett a hagyományos jelzáloghitelekből is 92-94 milliárd forint fölötti összegre szerződtek a pénzintézetek. Az MNB tényadatai azt mutatják, hogy a 100 milliárd forintos lélektani határt már márciusban is átlépte a hazai jelzáloghitel-piac, a jegybank adatai szerint ekkor 104,72 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, ezután áprilisban is 92‑93 milliárd forintos volumennel zárt a piac a Duna House becslése szerint.

A májusi hónap zárását követő napon megjelent tranzakciószám-becslés kiugró keresletet és ehhez hasonló lakáspiaci forgalmat tükröz, aminek okairól Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy

elkezdtek visszatérni a befektetők is az ingatlanpiacra: az ingatlan a kissé bizonytalan gazdasági környezetben ismét jó befektetésnek számít.

Emellett az év elején tapasztalt, az otthonteremtési támogatások, azaz a kibővített és az illetékmentes lakásvásárlási lehetőség generálta felfokozott kereslet áprilisban normalizálódott, majd májusban ismét kilőtt, jelezve, hogy nincs kifulladóban a piac. Konkrét számokat két hét múlva közöl a DH a májusi forgalomról, a most zárult hónap forgalmát tükröző tranzakciószám-becslés azonban azt már láttatni engedi, hogy folytatódott az év elején tapasztalt emelkedő tendencia.

A jelzáloghitel-piacon január–februárban még nem volt akkora növekedés, mint az ingatlanpiaci tranzakciók számában, de a hitelpiac mindig néhány hónapos csúszásban van. Most ráadásul sok újdonság terhelte a bankokat az új otthonfelújítási csomag révén, amitől márciusban bekövetkezett a nagy ugrás, a 100 milliárd forint fölé emelkedő hitelkihelyezés.

Ez már egyértelműen az új terméknek, az otthonfelújítási kölcsönnek is köszönhető

– mondta Benedikt Károly. Az új és a használt lakások aránya nem változott, bár élénk a kereslet az új építésű lakásokra, a tranzakciók több mint 90 százalékát használt ingatlanokra hajtják végre.

lakáspiac ingatlanhitel Duna House lakáshitel ingatlan ingatlanpiac lakásfelújítás
Kapcsolódó cikkek