A Növekedés.hu arról írt, hogy sokan gondolják úgy, hogy az ingatlanközvetítők bevonása egy ingatlan adás-vételbe egy szükségtelen extra lépcső, ami plusz adminisztrációt és költséget jelent az ügyfeleknek. Az igazság viszont az, hogy az ingatlanközvetítők munkája nélkül a piac nem tud egészségesen működni. A legtöbbeknek nincs meg a megfelelő tapasztalata ahhoz, hogy gördülékenyen le tudjon vezényelni egy ingatlan eladást, vagy bérbeadást. A rutin hiányában mind az eladók, mind az érdeklődőt könnyen hibát véthetnek.

Real,Estate,Agent,Showing,A,New,Empty,Office,Space,To, Real Estate Agent Showing a New Empty Office Space to Young Male and Female Hipsters. Entrepreneurs Meet the Broker with a Tablet and Discuss the Facility They Wish to Purchase or Rent. Real Estate Agent Showing a New Empty Office Space to Young Male and Female Hipsters. Entrepreneurs Meet the Broker with a Tablet and Discuss the Facility They Wish to Purchase or Rent.
Fotó: Shutterstock

Az ingatlanközvetítőknek pont az a dolga, hogy gondoskodjanak róla, hogy egy üzlet megkötésénél minden olajozottan és megfelelően működjön. Munkájuk gyorsabb értékesítést és megfelelő árat jelenthet, hiszen a közvetítőknek rendelkezésre áll egy részletes vevői adatbázis.

Az ingatlanközvetítők szerepe tehát nélkülözhetetlen a piacon, viszont a Növekedés.hu cikke szerint 

az ingatlanbemutatási módszereik mellett már elment a világ. 

Lefékezett az ingatlanforgalom

A Duna House harmadik negyedévről szóló adatai egy lassuló képét vázolják fel. A cégnél úgy számolnak, hogy a teljes piac visszaesése nagyobb volt, mint az övéké.

Amikor az érdeklődők ingatlant keresnek, akkor számos lehetőséget megtekintenek, ez pedig jelentős mennyiségű és kényelmetlen papírmunkával jár együtt. A megtekintési nyilatkozatok nem megfelelő dokumentálása, különösen a kisebb irodáknál, nem biztosít megfelelő jogbiztonságot és átláthatóságot.

Ezt a problémát küszöbölheti ki egy új, magyar applikáció, ami modernizálhatja az ügymenetet. A LÁTTAM nevű platform önmagában is működőképes, de a már létező rendszerekkel együtt is lehet használni.

Real-state, Agent, Showing, House, Plans ,On, Electronic,Tablet Real-estate agent showing house plans on electronic tablet
Fotó: Shutterstock

A LÁTTAM egy olyan megoldás, ami képes a megtekintési nyilatkozatokat digitális formában kezelni. 

Az applikáció elvégzi a megtekintő adatainak ellenőrzését és az aláírás hitelesítését, 

amit a Központi Azonosítási Ügynökség (KAÜ) alkalmazásának beépítésével végez el. Ez utóbbi a LÁTTAM legfontosabb újítása.

Tovább fánkosodik Budapest, fogyatkozik a közepe

Budaörs, Dunakeszi, Maglód, Pilisszentkereszt és Százhalombatta helyett újabban Délegyháza, Nagytarcsa és Pilisjászfalu nyert lakosságtöbbletet a kiköltözőkkel. Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint tovább folytatódott a fánkosodás, de a kiköltözés iránya tavaly megváltozott, új, a korábban felkapottaknál olcsóbb települések kerültek a fókuszba.

A közvetítő, amikor bemutat egy ingatlant az érdeklődő ügyfélnek, akkor a helyszínen a telefonján elküldi a megtekintési nyilatkozatot a LÁTTAM appon keresztül. Az ügyfél ezt követően kap egy e-mailt, amit ha megnyit, akkor az Ügyfélkapuján keresztül tudja azonosítani magát. A rendszer széles körben lesz használható, hiszen a magyar lakosság nagy része, több mint 5 millió ember már rendelkezik Ügyfélkapuval. Várhatóan a jövőben egyre elterjedtebb lesz, hogy az eladók elvárják majd a közvetítőktől, hogy ilyen formán hitelesítsék az ingatlant felkereső lehetséges vevőket.

Láttam, Jan Magyarország Kft. / Google Play

Az alkalmazással a közvetítő és az eladó is könnyedén nyomon követheti, hogy ki és mikor nézte meg az ingatlant. 

Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a felek között a bizalom és az átláthatóság megerősödjön 

– mondta a LÁTTAM alkalmazást fejlesztő cég vezetője, Klement Péter a Növekedés.hu-nak.

A LÁTTAM technológiai vezetője arról beszélt, hogy az appjuk a kisebb irodáknak teljes körű megoldást jelent, a nagyobb közvetítőcégek pedig össze tudják kapcsolni a már meglévő rendszereikkel ezt a dokumentum-hitelesítési folyamatot. 

Az ügyfélkapus hitelesítés előtt egyébként is nagy jövő áll. A jövőben számos szolgáltató, köztük bankok és biztosítók is széles körben fogják használni 

– mondta Klement Péter.

Nagy Márton: új lakáspolitikára van szükség

A hitelpiacot teljesen kiszárítják a jelenlegi hitelkamatok, földbe fog állni a lakáspiac – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) konferenciáján, Budapesten, ahol felszólal Lázár János építési és beruházási miniszter is. Nagy Márton szerint a már betöltötte a szerepét, aki akarta, már felvette.