Megnőtt a német állampolgárok érdeklődése a görögországi ingatlanok, azon belül is elsősorban a családi házak iránt a Kathimerini című görög napilap csütörtöki jelentése szerint. A lapnak a Ferimmo ingatlanpiaci portál adatait idéző cikke szerint a német polgárok ingatlanvásárlásai 25 százalékkal nőttek a tavalyihoz és 40 százalékkal a 2020-ashoz képest, mostanra megelőzték a rangsorban eddig az első helyet elfoglaló kínaiakat is.

Port entrance, Kastelorizo Megiste, görögország, ház, house,
Fotó: Franz Marc Frei / Getty Images

A kínálatában mintegy 40 ezer ingatlant felsoroló Ferimmo online platform több mint 200 ingatlanügynököt tömörít, és kifejezetten a német nyelvű országok potenciális ingatlanbefektetőit célozza meg.

A portál nyilvántartásában kimutatható növekedést alátámasztják a görög jegybank adatai is. Eszerint 

a görög ingatlanpiacon a külföldiek befektetései az idei első hat hónapban az előző év azonos időszakához képest 61 százalékkal, mintegy 788 millió euróra emelkedtek.

Athén kifizeti a lakossági rezsiköltségek nagy részét

A görög kormány visszaforgatja az energiacégekre kivetett extraadót, és kifizeti belőle a háztartások rezsiköltségének tetemes részét. Nagyjából 1,1 milliárd eurót különített el erre a vezetés. A támogatási rendszer lépcsőzetes lesz, és támogatja azokat, akik csökkentik az átlagfogyasztásukat a tavalyi évhez képest.

Szakmai elemzői becslések szerint a német ingatlanvásárlások száma több mint 250 ezerre is növekedhet Görögországban, ami akár ötmilliárd eurós befektetési összeget is eredményezhet – írja a lap.

Az ingatlanvásárlások támogatására a görög bankok jelzáloghitel-konstrukciót is kidolgoztak, kifejezetten a német befektetők számára.

A jelentés szerint a 250 ezer és 400 ezer euró (100–180 millió forint) közötti értékű családi házak iránt különösen nagy a kereslet a hagyományos turisztikai körzetekben, például a Peloponnészosz-félszigeten, Krétán, a Kükládokon és a Halkidikí-félszigeten.

Olaszországba utaznak a magyarok, pörög az utószezon

Itália megelőzte Horvátországot és Görögországot is, a legtöbben közvetlenül az utazás előtt kötnek biztosítást.