Ingatlan

Egyre olcsóbbak az ingatlanok Svédországban – nem bírja fizetni a rezsit a lakosság

Az egész világon az északi országokban a legnagyobb a lakáspiaci mélyrepülés. Az októberi adatok szerint az energiaárak növekedése miatt a hanyatlás tovább gyorsulhat a következő időszakban. Svédországban az ingatlanárak majdnem 20 százalékkal estek vissza a márciusi szinthez képest.

A legfrissebb adatok alapján 2013 óta a nem látott ütemre gyorsult a svéd lakáspiac zsugorodása – írta a Bloomberg. Elemzők szerint a lakóingatlanok ára egyre nagyobb ütemben csökken majd a következő időszakban. 

Danske Bank Girds For Deflation Threatening The Swedish House Market
Fotó: Casper Hedberg / Bloomberg via Getty Images

A múlt hónapban a családi házak ára a márciusi csúcsértékhez képest 19 százalékkal alacsonyabb szinten volt, a lakásárak esetében pedig 13 százalékos a mínusz 

– közölte a SBAB Bank, a Booli ingatlanközvetítő portál tranzakciós adatai alapján készítette. Az állami tulajdonban lévő jelzáloghitelező nagyjából 20 százalékos visszaesést prognosztizált az egész ingatlanpiacot vizsgálva a tavasz eleji csúcshoz viszonyítva. Ezzel a SBAB pesszimistább, mint a Nordea és a Riksbank.

A rekordmagas és a növekvő hitelköltségek együttesen rontják az teljesítményét. 

Ezek a hatások nemcsak az északi országokat érintik, hanem világszintű problémáról van szó. A két számjegyű visszaesést részben a magas bázis is okozza, mivel a koronavírus járvány alatt rekordközeli szintre ugrottak a lakásárak.

Eurostat: az Európai Unióban Magyarországon volt a legolcsóbb a háztartásoknak a földgáz

Az Eurostat adatai szerint minden tagállamban jelentősen nőttek az áram- és gázárak, csökkentek viszont a számlákat terhelő illetékek és adók.

Svédországban ez alatt az idő alatt hatalmas volt a hitelfelvételi kedv a kedvező kölcsönfeltételek miatt. 

A lakosság főleg hosszú távú, változó kamatozású jelzáloghiteleket vett fel, ami most visszaüt az adósokra. 

Az infláció megfékezését célzó jegybanki lépések gyors hatást gyakoroltak a hitelpiacra, ami megjelenik a lakosság vásárlóerejében.

Az SBAB adatai szerint

októberben havi alapon 4 százalékkal csökkentek az ingatlanárak Svédországban.

Szeptemberben 2,6 százalékos volt a havi szintű zsugorodás. A Bloomberg azt írta, hogy az országon belül vannak regionális eltérések a visszaesés mértékében, de összességében a számok mindenhol csökkenést mutatnak. A leglátványosabb értékvesztést Svédország második legnagyobb városában, Göteborgban regisztrálták, ahol a családi házak 19 százalékot vesztettek az értékükből. 

Az árak továbbra is esnek, ez a lakásokat is érinti, de nem olyan mértékben, mint a családi házakat 

– mondta az SBAB vezető közgazdásza, Robert Boije. A szakember szerint ennek az oka a magas infláció, azon belül is az energiaárak növekedése. Az elszálló rezsiárak kevésbé vonzóvá teszik a nagyobb energiaigényű családi házakat.

 

ingatlanárak skandináv energiaárak
Kapcsolódó cikkek