Ingatlan

Ingatlanpiaci boomot okozott Nyugat-Ukrajnában a háború

A háború sújtotta ország keleti feléből sokan vándoroltak nyugatra február óta. A valamivel nyugodtabb országrészben emiatt emelkedtek az ingatlanárak.

Ukrajnában az építőipari szakemberek az előrejelzések szerint az alacsony kereslet ellenére (amely 2022 februárja óta csaknem 95 százalékkal esett vissza) az új lakások ára tovább nő. Az ingatlanárak már mintegy 40-50 százalékkal emelkedtek – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Night,View,Pechersk,,Kiev,From,The,Top
Ingatlan, Kijev, Ukrajna
Nyugat-Ukrajnában elszálltak az ingatlanárak
Fotó: Marianna Ianovska

A portál szerint az áremelkedés a költségek növekedésének, a jogszabályi újításoknak és az árfolyam-különbségeknek egyaránt köszönhető.

Ha dollárban vizsgáljuk az ellenértékeket, akkor az ország több részén is csökkent az új építésű lakások ára. Ez azonban nem vonatkozik a nyugati megyékre, ahol a valutában denominált ellenértékek megközelítőleg 15-20 százalékkal nőttek, és további emelkedésre számítanak az elemzők.

Hiába az orosz–ukrán háború, az új ingatlanok továbbra is vonzó befektetést jelentenek az országban. Ezzel szemben a fegyveres konfliktus alatti építkezés jelentősen megdrágult, a vásárlóerő pedig jelentősen visszaesett.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint az ukránok számára egyre kevésbé megfizethető a lakásvásárlás.

Viktorija Berescsak ingatlanpiaci szakértő szerint az összkomfortos, a komfort+ és üzleti kategóriájú lakások jelenlegi ára Ukrajna nagyvárosaiban a következőképpen alakulnak:

  • Kijev: 35 000–65 000 hrivnya (350 000–700 000 forint) négyzetméterenként,
  • Lemberg: 28 000–47 000 hrivnya (300 000–500 000 forint) négyzetméterenként,
  • Odessza: 29 000–35 000 hrivnya (310 000–375 000 forint) négyzetméterenként.

Zelenszkij szerint súlyos bűncselekményeket követtek el az oroszok Herszonban

Az orosz erők herszoni kivonulása után folyamatban van Herszon aknamentesítése és az áramszolgáltatás helyreállítása.

 

Kijev Ukrajna ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek