Rapszodikusan alakult a 2022-es év a budapesti ingatlanpiacon, azonban a főváros a változó körülmények ellenére jó befektetésnek tűnik a legkülönbözőbb ízlésű vevők számára.  

Fotó: Kallus György

A Duna House közvetítésével zárult tranzakciók alapján az ingatlanvásárlók a legtöbbet, átlagosan 83,6 millió forintot az V. kerületben költöttek, általában 77 négyzetméteres ingatlanokra, a sorban a második, 78,8 millióval a XII. kerület, ahol az átlagos ingatlanméret 71 négyzetméter volt, a harmadik 74,5 milliós átlagárral a II. kerület, itt átlagosan 74 négyzetméteres otthonokra szerződtek.

Panellakásra a legmagasabb négyzetméterárat, megközelítőleg 850 ezer forintot és a legmagasabb összeget, átlagosan 43,6 milliót a XI. kerületben költöttek a vevők, míg körülbelül 50 négyzetméteres házgyári lakást kaptak a pénzükért a budafoki lakótelepeken ingatlant vásárlók.

A fővárosi új építésű ingatlanoknál már szinte kirívó, ha millió alatti négyzetméteráron hirdetik és adják el őket, azonban a 23 budapesti kerület közül ötben már a használt lakások négyzetméterára is meghaladta a milliós határt 2022-ben. A XII. kerületben átlagosan 1,1 millió forintos négyzetméteráron lehet használt lakást vagy házat vásárolni, nem sokkal kevesebbért, átlagosan 1,09 millióért négyzetméterenként volt kapható használt ingatlan az V. kerületben, de az I., a II. és a III. kerületben is meghaladta az 1 milliót az átlagos négyzetméterár. Az otthonteremtés a XIX. kerületben oldható meg a legalacsonyabb négyzetméteráron, megközelítőleg 600 ezer forintért kapható itt ingatlan négyzetméterenként.

Dőltek a rekordok

A legtekintélyesebb árat, 68,5 milliót azonban egy óbudai, panelprogramos, lakótelepi házban található, 66 négyzetméteres, erkélyes, budai hegyekre néző, örökpanorámás, 9. emeleti lakásért adtak. 

Ezért a háromszobás, felújított otthonért még az 1 millió forintot meghaladó négyzetméterárat sem sokallta a vevő. 

A legkimagaslóbb négyzetméteráron értékesített panellakás a XIII. kerületben, a Pozsonyi úton talált gazdára, 39 millió forintért. A 36 négyzetméteres, jó állapotú, a Szent István park közelében található ingatlanért közel 1,1 milliót adtak négyzetméterenként. A legalacsonyabb négyzetméterárat, 463 ezer forintot egy csepeli, 25,5 milliós, 55 négyzetméteres, lakható, lift nélküli házban, a negyedik emeleten található ingatlanért fizették. A legolcsóbb panellakásra 5,5 millióval kevesebbért szerződött az új tulajdonosa, amivel lesz is további munkája bőven, hiszen a megvásárlás pillanatában a 34 négyzetméteres alapterületű kőbányai lakás lakhatatlan volt és teljes körű felújításra szorult.

Fotó: Kallus György

A legcsekélyebb életterű idén értékesített fővárosi lakás egy VI. kerületi, Andrássy úti, a bazilika közelében lévő gyönyörű, patinás épületben található ritkaság, egy 10 négyzetméteres, állógalériás minilakás, amelyért 17,5 millió forintot adtak, ami 1,75 milliós négyzetméterár. 

A befektetők által kedvelt belsőbb kerületek kiemelt jelentőségét mutatja, hogy egy hasonló méretű XIX. kerületi, 12 négyzetméteres, felújítandó, téglaépítésű minigarzonért csupán 483 ezer forint/négyzetméteres árat hajlandók adni. Ez az ingatlan 5,8 millióért egy és negyed év alatt találta meg az új lakóját, és elnyerte az idén legolcsóbban értékesített fővárosi ingatlan címet”– írták a Duna House szakértői.

A Budapesten eladásra kínált otthonok között nem ritka, hogy több mint 100 évvel ezelőtt épült házban találhatók. A Duna House közreműködésével 2022-ben létrejött tranzakciók közül a legkorosabb címet egy az óbudai Fő téren található műemlék társasház 1750-es években épült épületrészében kialakított felújított, kivételes hangulatú lakás szerezte meg.