Kilencéves emelkedés után itt volt az ideje a korrekciónak a lakáspiacon, de a visszaesések átlalában rövidebb ideig tartanak, mint a felívelő szakaszok – hangzott el az OTP Ingatlanpont és az OTP Pénzügyi Pont évindító sajtótájékoztatóján. 

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint egyértelmű, hogy 2023 a visszaesés éve lesz, ugyanakkor megvan az esélye annak is, hogy 2024-ben újra beinduljon a piac.

Most kivárás van, de a tél vége lehet a vízválasztó, tavasszal mindenki okosabb lesz az árszinteket illetően. Abban biztos a szakértő, hogy a 2008–2013 közötti válság nem várható, 2009-től ugyanis 40 százalékkal esett az éves tranzakciószám, tavaly 10-15 százalékos visszaesés, 140-145 ezer tranzakció lehetett.

Jó hír, hogy ilyen időszakban jó vételeket lehet kifogni , a magas a lakáspiac felé tereli a befektetőket. Jelenleg Budapesten a vevők több mint a fele, vidéken a harmada befektetési céllal vásárol, sokan látnak jó üzletet az ingatlanok felújításában. 

A kereslet láthatóan tolódik a korszerű ingatlanok felé. 

Bár egyre többen várnak nominális árcsökkenést, ez egyelőre nem látszik az irányárakban, 

igaz, az alkuk mértéke nőtt, az eladók még kitartanak, de nem veszik tudomásul a keresletcsökkenést az árazásban. 

A hitelpiacot megtámasztja, hogy fontos elemek benne maradtak a rendszerben, és amire még nem volt példa, hogy negatív reálkamatokon hiteleznek a bankok – mondta Kormos Zoltán, az OTP Pénzügyi Pont Zrt. értékesítési igazgatója.

Tényleg most kell lakást venni? Kiragadtuk a lényeget a friss szakértői megszólalásokból

Véget ért a hét bő év a lakáspiacon, de azt még sokáig nem lehet tudni, hogy a kereslet meddig csökken, és mennyi időre fékezi a jó ideje rendületlen drágulást. Ami biztos, hogy ismét a vevők kerültek helyzetbe, ennek előnyeire hívják fel figyelmüket a szakértők. Összeszedtük, hogy ki mit mond a rövid távú lakáspiaci kilátásokról.

Az OTP Ingatlanpont jutalékbevétele éves szinten 4 százalékkal nőtt tavaly, és igaz, hogy 2022-ben 5 százalékkal kevesebb ingatlant értékesítettek, mint egy évvel korábban, de 2021 kiugróan jó év volt, így ez a csökkenés messze elmarad piac egyértelműen negatív várakozásaitól. 

Az idei esztendő jelentős, mintegy 32 százalékos tranzakciószám-csökkenéssel és 38 százalékos jutalékbevétel-visszaeséssel kezdődött. Ugyanakkor 2023-ra nem számolnak ilyen mértékű bezuhanással, reálisan 20-30 százalékkal maradhat el a tranzakciószám az előző évitől, de még így is 100 ezer fölé várják – mondta Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont Kft. ügyvezetője, az OTP Pénzügyi Pont Zrt. vezérigazgatója. A cég megbízásainak száma november, december óta folyamatosan nőtt, láthatóan megugrott a kereslet az integrált ingatlan-tanácsadás iránt. 

Az energetika markáns hívószó lett a piacon.