Továbbra is a vármegyeszékhely és a környéke Fejér vármegye legkedveltebb része, az adásvételi tranzakciók több mint harmada zárult 2022-ben ezen a területen a Duna House adatai alapján. Ugyanakkor a szinte már fővárosi elővárosnak számító velencei-tavi települések népszerűsége és a szintén Budapest közeli Bicske jelentősége is erős – összegezte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője az adatokat.

Családi házas övezet Székesfehérváron, az Öreghegyen 
Fotó: Nagy Norbert

Az ingatanközvetítő hálózat közlése szerint korrigáltak az ingatlanárak múlt év végére Fejér vármegyében is, ahol a 2022-es értékesítési adatok alapján 2021-hez képest mindössze minimális, 2 százalékpontos áremelkedést tapasztaltak az értékesítők. 

Átlagosan 95 négyzetméteres ingatlanokat vásároltak itt a vevők, jellemzően 31 millió feletti áron

– mondta az elemzési vezető.

Két éve még Székesfehérvár volt az egyik legdrágább megyeszékhely a KSH adatai szerint, azonban a 2022 III. negyedéves lakáspiaci jelentésben már csak a negyedik helyen szerepelt a használt ingatlanok árának rangsorában. 

A fajlagos újlakás-ár Székesfehérváron mindössze 5 százalékkal emelkedett 2021-hez képest, mégis átlagosan 23 négyzetméterrel kisebb otthonra szerződtek a vevők. Az új lakások ára nem tartott lépést a lakásépítési költségek emelkedésével a KSH adatai szerint, ami több nagyvárosban megfigyelhető.

Brutálisan megdrágult Pécs lakáspiaca

Két év alatt 72, az előző évhez képest 39 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak Pécs lakáspiacán. Tavaly átlagosan 34,3 millió forintot költöttek itt lakásra a vevők, akik ennyiért 71 négyzetméteres ingatlanhoz jutottak a baranyai vármegyeszékhelyen.

A lakásméret csökkentésével kötöttek kompromisszumot az ügyfelek, de az újépítésű ingatlanra fordított átlagos összeg így is meghaladta a 47 millió forintot 2022-ben a vármegyében 

– tette hozzá a szakértő.

A panellakások alacsony fenntartási költségük miatt újra reneszánszukat élik a vidéki ingatlanpiacon is,

Fejérben 2021-hez képest 5 százalékponttal emelkedett a népszerűségük, annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméterárak tekintetében 41 százalékos áremelkedés volt, ami a különböző ingatlantípusok között a legjelentősebb növekedés egy év alatt. 

Eladó használt lakások és házak átlagos négyzetméterárainak alakulása településtípusonként
 

Tavaly átlagosan 484 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a Fejér vármegyei panelek, a vármegye székhelyén pedig 569 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlagáruk.

Házgyári lakások kategóriájában a második legdrágább település Bicske, és Dunaújváros ahol átlagosan 366 ezer forintos négyzetméteráron lehetett panellakást kapni.

A tranzakciók 70 százalékát családi házra kötötték év végén átlagosan 285 ezer forintos négyzetméteráron, ami mindössze 2 százalékpontos emelkedést jelent 2021-hez képest. A vásárlók az előző évhez képest átlagosan 10 négyzetméterrel nagyobb, majdnem 110 négyzetméteres házakra szerződtek itt, átlagosan 30,4 millió forintért.