Az ingatlanvásárlások 27 százalékánál a befektetési szándék volt a vevők motivációja tavaly országosan a Duna House adatai alapján. Ez az arány vidéken 23,5 százalék volt – derül ki az ingatlanközvetítő hétfői közleményéből.

Duna House ingatlan iroda. foto: Vémi Zoltán 2018.03.22.
Fotó: Vemi Zoltan / VG

A Duna House PR- és elemzési vezetője, Benedikt Károly közölte, hogy a nyugati országrészben, Kaposvár esetén 40 százalék feletti, Zalaegerszegen, Tatabányán és Szombathelyen 30 százalékot meghaladó, Győrben pedig 29 százalék volt a befektetési célú ingatlanvásárlás aránya. 

A keleti országrészben Debrecenben ezeknél is magasabb, 46 százalék volt a befektetési célú vételek hányada, 

de Pécsen, Szegeden, Kecskeméten és Békéscsabán szintén kiemelkedő, 30 százalék feletti arányban szerződtek a vevők ilyen céllal. A keleti régió egyetemvárosai közül Miskolcon és Nyíregyházán az éves, országos átlaggal megegyező, 27 százalékos befektetői hányad volt megfigyelhető.

A szakértő kiemelte, hogy a befektetői szándékú vásárlások aránya azokban a városokban kiugró, ahol nagyobb beruházások vannak, illetve felsőoktatási intézmények találhatók.

A Duna House adatai szerint a vármegyeszékhelyek közül a befektetői céllal köttetett adásvételeken belül Debrecenben kértek az eladók a legtöbbet, közel 740 ezer forintot négyzetméterenként a lakásokért. Az átlagos ingatlanbefektetésre fordított összeg közel 40 millió forint, az átlagos ingatlanméret pedig 53 négyzetméter volt Debrecenben tavaly.

Legalacsonyabb négyzetméteráraknak a békéscsabai befektetők örülhettek, ott egy négyzetméter 260 ezer forintba került, és átlagosan 16 millióból lehetett 60 négyzetméter alapterületű ingatlanokhoz jutni.

A befektetésre vásárolt ingatlanok átlagára Tatabányán volt a legmagasabb, ahol átlagosan 80 négyzetméteres lakásokat vettek, átlagosan 48,2 millió forintért. Benedikt szerintnak, 

akik kevesebb a megtakarításuk, érdemes lehet a főváros helyett vidéki vármegyeszékhelyeken ingatlanba fektetni. 

Budapesten kívül a fővárosi, 51,8 millió forintos éves átlagárnál 30 millióval kevesebből, átlagosan 26,1 millió forintból is lehetett jó befektetéshez jutni tavaly.