Nagyot esett az első öt hónapban az építőanyag-kereskedők forgalma, árbevételben 24 százalékos, mennyiségben 35 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül májusban 32 százalékkal kevesebb árbevételről és 35 százalékkal elmaradó forgalomról számoltak be a forgalmazók – értesült a Világgazdaság. 

An,Old,Building,Tools,,A,Trowel,And,Gloves,Lying,On
Jelentősen kisebb az építkezési kedv.
Fotó: Shutterstock

Riasztó jel, hogy hónapról hónapra nagyobb az elmaradás a tavalyi bázishoz képest, és egyelőre nincs jele annak, hogy a romló tendenciát bármi megállítja

– jellemezte a helyzetet érdeklődésünkre Juhász Attila, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségén belül nemrég megalakult Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozat elnöke, az Új Ház Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. elnöke.

Hogyan alakul idén az építőanyag-piac? 

Bár az otthonteremtési támogatások megmaradtak, a megdrágult hitelekkel nem vág bele építkezésekbe a lakosság. 

A legnagyobb visszaesést az új családi házak építésénél tapasztalják, az ezekhez kapcsolódó megrendelések volumene 40 százalékkal csökkent. 

Az Új Ház reprezentatívnak számító forgalmi adatai szerint – a társaság a hazai építőanyag-kereskedelmi piac 15 százalékát fedi le – az első négy hónapban még 22 százalékos göngyölített árbevétel-csökkenés nőtt tovább májussal kiegészülve 24 százalékra. Mindez azt mutatja, hogy a visszaesés üteme gyorsul – mutatott rá Juhász Attila.

Májusban önmagában 32 százalék volt az értékbeli elmaradás az előző év májusához mérten, miközben 35 százalékkal kevesebb volt a mennyiségben mért forgalom. 

Megáll az építőanyag árak emelkedése? 

Totális fordulatot jeleznek az idei piaci adatok, mindezt az elmúlt tíz év töretlen növekedése után tapasztalják, aminek következtében már alatti az átlagos árnövekedés. Tavaly 26 százalékkal drágultak az építőanyagok, ezzel szemben az  idei első öt hónapban mindössze 17 százalékkal, ami infláció alatti mértékű árváltozás. A nagy átlagon belül pedig egyes termékkörökben már árcsökkenés is kimutatható.

Kifutott az otthonfelújítási támogatási program, és vélhetően lecsengett a rezsipara, a lakossági kereslet befékezett, így 

átlagosan 17 százalékkal olcsóbbak a szigetelőanyagok, mint tavaly ilyenkor. 

Az egyetlen jó hír, hogy kivitelezőt sokkal könnyebb találni, felére csökkent az átlagos vállalási idő. 

 

Ha tartósan alacsony marad a rendelésállomány, ismét elkezdődik a kivitelezők külföldre vándorlása, vagyis a megrendelők felől kedvezőnek vélt helyzet csak átmeneti előnyökkel jár a piaci szakértő figyelmeztetése szerint.

Nem érdemes várni, ha van pénz a beruházásra

Sejtések szerint most azok is kivárnak, akiknek volna pénze belekezdeni a felújításokba és építkezésekbe, a megemelkedett hitelkamatoknál ugyanis jóval magasabb kamatot fizetnek az állampapírok, ami lehetőséget ad a meglévő tőke fialtatására. A stagnáló építőanyagárak és a gyorsabban, mérsékeltebb áron elérhető kivitelezők tudatában azonban már megfontolandó, hogy aki teheti, most lehet érdemes belevágni a tervezett projektbe, amin többet spórol a recessziós környezetben, mint amennyit időközben az állampapírpiacon nyer. Ráadásul most semmilyen építőanyagból nincs hiány.

Az építőanyagárak stagnálnak, és néhány termékkörben van árcsökkenés is, de közép- és hosszú távon semmiképp sem lehet az árak jelentősebb mérséklődésével számolni – szögezte le a szakértő.

Az által tavaly még erősen túlfűtött piac fékezése várható volt, de nem a most látható mértékben, a kivárás sokkal szélesebb körű, mint amire számítottak a piaci szereplők. 

Nem indultak be az energetikai fókuszú felújítások, amire pedig égető szükség volna. 

Az Új Ház nemrég végzett reprezentatív felmérést a lakosság körében. Ebben a megkérdezettek 49 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az általa használt ingatlant nem tartja megfelelőnek energetikai szempontból. Tehát nagyjából minden második családot érinti ez a probléma, a felújítások támogatása rendkívül fontos volna.

Juhász Attila
Juhász Attila, az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke, az Új Ház Építőanyag Nagykereskedelmi Zrt. elnöke.
Fotó: Újház Centrum

Ha nem történik semmi, további csökkenésre számítanak az építőanyag-piaci szereplők, akik azt gondolják, hogy 

nagyon komoly kihívások elé lesz állítva a teljes építőipar, a teljes ellátási lánc, aminek következtében akár építőanyaggyár-leállások is valószínűsíthetők

– jelezte az ÉVOSZ szakmai tagozatának elnöke.

Érzik a nagyberuházások hiányát, de az építőanyag-kereskedőknél lecsapódó hatása kisebb, mint amit a lakossági piac fékezése okoz.

Ha sokáig nem lesz olyan intézkedés, amely gerjesztené a felújítási és építési kedvet, az ágazat újraindítása költségesebb és nehezebb lesz.

Egyre nagyobb a visszaesés a szerkezetépítési anyagoknál, és ez már a tetőfedő anyagoknál is érzékelhető, amiből feleannyi fogy, mint tavaly ilyenkor.

Ez azért is ad aggodalomra okot Juhász Attila szerint, mert sok építőipari termék a technológiai sorrendben erre épül, azaz a szigetelés, burkolás, szárazépítészet, gépészet, villanyszerelés, felületképzés mind le fogja ezt a mínuszt követni.

Cement,Mixer,Machine,At,Construction,Site,,Tools,,Wheelbarrow,,Sand,And
Májusra 35 százalékkal csökkent az eladott építőanyagok mennyisége.
Fotó: Shutterstock

Az éves szinten általában ezermilliárd forintos építőanyag-kereskedelmi piacot derékba törheti a két év alatt 600 milliárd forintos állami támogatással működött felújítási program hiánya. A nagyjából ezer magyarországi építőanyag-kiskereskedő idei bevételét emellett tovább tizedeli, hogy 

lassan feleannyi családi ház épül, mint tavaly ilyenkor.

Az energetikai fókuszú otthonfelújítási támogatással a klímasemlegességi célok és a hagyományos energiaforrásoktól való függetlenedés egyszerre valósulhatna meg.

Az ÉVOSZ Magyar Építőanyag-kereskedelmi Tagozata keresi a megoldási lehetőségeket, miközben a súlyponti problémák feltárásán dolgozik a döntéshozatal megkönnyítése érdekében.