Megrendeléshiány a legnagyobb probléma az építőipari vállalkozások számára idén, ezt ágazati felmérésben részt vevő cégek majdnem 80 százaléka jelölte meg. Tavaly még a vállalkozások több mint felének nőtt az árbevétele, erre idén már csak valamivel több mint egyharmaduk számít, miközben majdnem 45 százalékuk csökkenéssel kalkulál.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság


Közzétette ágazati konjunktúrafelmérésének összefoglalóját az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), amely ezúttal is 400 céget kérdezett meg arról, hogy 2022-ben milyen változásokat tapasztalt és mit vár 2023-ban.

Tavaly még a vállalkozások több mint felének nőtt az árbevétele az előző évihez képest, 

az állami beruházások jelentős csökkenése miatt idén már a vállalkozások csak valamivel több mint harmada számít árbevétel-növekedésre,

miközben mintegy 45 százalékuk az árbevétel, és második válaszadó szerint az árbevétel-arányos jövedelmezőség is csökkenni fog most. Javulást mindössze 17 százalékuk vár.

A tevékenységet leginkább már nem a szakemberhiány, hanem a megrendelések hiánya akadályozza, amit a válaszadók 77,8 százaléka, az inflációt pedig a 66,7 százalékuk jelölte meg. A szakemberhiány a harmadik helyre esett vissza, a válaszadók fele a gazdasági szabályozás kiszámíthatatlanságát, közel harmaduk pedig az árfolyamingadozást jelölte meg akadályozó tényezőként. 

A szabályozással szembeni bizonytalansági érzet növekedése mindenképp figyelemfelhívó – szögezték le a felmérésben.

Milyen változásokra számít átlagosan 2023 I. fél évében az egyéb költségeknél?
 


A cégek 61 százaléka energiatakarékosságot, 55,6 százalékuk digitalizálást tervez a hatékonyság növelése érdekében, 44,4 százalék szervezet átalakítással vagy saját beruházással készül, létszámcsökkentés csak a válaszadók 5,6 százalékánál várható.

Megfelelő számú és összetételű szakmunkással rendelkezik a megrendelések teljesítéséhez idén a cégek több mint fele, 

legnagyobb hiány ács, villanyszerelő, épületgépész, lakatos szakemberből van. Továbbra is keresik az építészmérnököket, gépészmérnököket, és villamosmérnököket.

A foglalkoztatottak átlagos állományi létszámának növelésével a következő fél évben a munkaadók 28 százaléka számol az ágazatban. A KSH adatai szerint 2022-ben az építőiparban átlagosan 16,3 százalékkal nőtt a havi bruttó átlagkereset, 2023 első fél évében a felmérésben részt vevő cégek 14,4 százalékos átlagos bérköltség növekedéssel számolnak. 

A szigetelőanyagok átlag felett drágulnak idén is. 
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A felmérésben részt vevő vállalkozások 27,8 százaléka vett igénybe vissza nem térítendő állami támogatást, egyharmaduk banki hitelt, közel negyedük pedig beruházási hitelt a cég tevékenységének finanszírozására. A lízing is népszerű finanszírozási forma volt, 2022-ben a válaszadó cégek 50 százaléka vette igénybe ezt a finanszírozási módot. Közel 27 százalék belső forrásból oldotta meg a finanszírozást. 

Kisebb arányban, de terveznek külső forrást bevonni a vállalkozások, a banki hitelt, a beruházási hitelt, valamint a vissza nem térítendő támogatást jelölték meg legtöbben most.

Kintlévősége év végén a felmérésben szereplő cégek 83,3 százalékának volt, ez az arány a fél évvel ezelőtti felméréshez képest 19 százalékpontos növekedést mutat. A kintlévőség átlagos nagysága az árbevétel 9,3 százaléka volt, a cégek 80 százaléka ítélte úgy, hogy ennek 

a tartozásnak a 90 százaléka hajtható be peres út nélkül.

A fél évvel korábbi adatokhoz képest ez romló tendenciát mutat, ami a lánctartozás várható növekedését vetíti előre. 

Milyen árváltozásokra számít átlagosan 2023 I. fél évében az építőanyagoknál?
 

A felmérésben szereplő vállalkozások 11,1 százaléka tudta teljes mértékben érvényesíteni a megrendelők felé az árváltozást, kétharmaduk csak részben, és közel negyedük pedig egyáltalán nem.

A legnagyobb mértékű, 14,4 százalékos  áremelkedést a vállalkozások 2023 első fél évében a személyi jellegű költségeknél várják, második a sorban 13,8 százalékkal az alvállalkozói díjtételek változása, míg az építési törmelék elszállítása és lerakása 12,4 százalékkal drágul a várakozások szerint.  

Az építőanyagok átlagos árváltozása a várakozások szerint valamivel 10 százalék alatt marad,

ennél nagyobb mértékben drágulhat viszont a cement, az építési kő, kavics, a hőszigetelő anyagok, a faanyagok és a beton.