Továbbra is visszafogottság jellemzi a lakáspiacot, de már vannak enyhe élénkülésre utaló jelek, miután a kínálat fokozatos bővülése mellett az érdeklődések száma minimális növekedést mutat éves összevetésben, de még messze elmarad a két évvel ezelőtti szinttől – közölte az ingatlan.com a kereslet és a kínálat júniusi adataira támaszkodva.

Harmadával nőtt a kínálat, de most már a kereslet is élénkült némileg.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Éves összevetésben 33 százalékkal bővült az eladó és kiadó ingatlanhirdetések száma, ami júniusban meghaladta a 216 ezret. Bár a friss kínálat májushoz képest minimálisan csökkent, így is több mint 32 ezer lakóingatlan került a múlt hónapban piacra. 

Az országon belül jelentős eltérések láthatók éves összevetésben is, például Budapesten több mint 15 százalékkal kevesebb lakóingatlant hirdettek eladásra.

Ugyanekkor az ingatlan.com adatai alapján Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ötödével, Hevesben és Győr-Moson-Sopronban több mint 10, Hajdú-Bihar vármegyében pedig nyolc százalékkal bővült a kínálat.

Tavaly júniushoz képest három százalékkal nőtt az eladó lakásokra és házakra érkező érdeklődések száma, de a „békeévekhez” képest jelentős a lemaradás. A két évvel ezelőtti szinthez képest az idén júniusban közel negyven százalékkal kisebb volt a kereslet. Az eladó lakóingatlanokra több mint 230 ezer telefonos érdeklődést mértek az előző hónapban.

Mindezek arra utalnak, hogy 

a kereslet már nincs akkora zuhanórepülésben, mint azt az év elején tapasztaltuk. 

Az adatokból az olvasható ki, hogy a lakáspiac keresleti oldala a korábbinál jóval alacsonyabb fordulatszámon stabilizálódott. 

Úgy tűnik, hogy elértük a piaci forgalom mélypontját, amit a vevők akkor is teljesítenek, ha a lakáshitelek kamatai az egekben járnak 

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Meglepetéseket rejtenek a lakáspiaci hirdetések

Kis híján megduplázódott az eladó garzonlakások száma, viszont a vártnál kisebb mértékben, átlag alatt bővült az olcsó, felújítandó házak kínálata az elmúlt egy évben, amikor kettévált a lakáspiac, eltűnt a vevők 40 százaléka, miközben 34 százalékkal több az eladó ház és lakás. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mitől és hol bővült az ingatlankínálat, kik voltak az elmúlt időszak nyertesei és vesztesei a lakáspiacon.

A kereslet élénkülése a balatoni régióban és a fővárosban is érezhető volt: Somogy és Veszprém vármegyében 4-5 százalékkal több érdeklődést jegyeztek az eladó lakásokra és házakra, Budapesten pedig majdnem 10 százalékos volt a bővülés tavaly júniushoz képest. 

A legnagyobb keresletélénkülés Hajdú-Bihar vármegyében volt, 

ahol az eladó lakások és házak iránt 23 százalékkal több érdeklődést mértek.