A világ többi részétől elszigetelt Észak-Koreából nem sok információ jut ki a nagyvilágba, ám most egy érdekes történettel állt elő a Reuters. A legtöbb ember valószínűleg szívesen élne penthouse-lakásban, ám Észak-Koreában a gazdagok helyett a szegények élnek a sokemeletes épületekben. A legújabb, 80 emeletes felhőkarcoló a héten készült el a fővárosban, Phenjanban.

Észak-koreai disszidensek meséltek arról, hogy a házak nagyon rossz minőségben készültek el, nincs áram, a lift nem működik, rossz a vízellátás. A nyílászárók sokszor csak az ablakkeretet jelentik, a csapokból pedig nem jön víz. A felszínre ugyanakkor adnak: bútorokkal és egyéb használati tárgyakkal egészítik ki a lakásokat.

Fotó: EyePress via AFP

Mindezek miatt kevesen akarnak ilyen épületekben lakni. „Észak-Koreában ezért inkább a szegények élnek a penthouse-okban” – mondta Jung Si-woo, aki 2017-ben menekült Dél-Koreába. Ő északon egy 13 emeletes épület harmadik emeletén lakott, ahol nem volt lift.

Jung szerint a héten átadott nyolcvan emeletes felhőkarcolóval Kim Dzsong Un észak-koreai elnök csak azt akarja mutatni, hogy a felszínen mennyit fejlődött az ország építőipara, a lakók preferenciái csak másodlagosak.

Észak-Koreában általánossá vált az a gyakorlat, hogy a kivitelezést tekintve illegális, lakhatatlan épületeket húznak fel, és csak az ezeket felhúzó magánvállalatok profitálnak az üzletből. A Reuters szerint Kim megígérte, hogy javít az épületek minőségén.

KFotó: EyePress via AFP

Szerdán az állami média bejelentette, hogy elkészült az első 10 ezer a tervezett 50 ezer lakásból. A munkások „garantálták az épületek minőségét”.

Bár Kim alatt jelentősen javult az ország áramellátása, de Észak-Korea továbbra is silány infrastruktúrával küzd.

A felhőkarcolók népszerűvé tétele érdekében Phenjannak tovább kell javítania az áram- és vízellátáson, és jelentős előrelépésnek kell történnie a épületek minőségét illetően.

Észak-Korea atomcsapást helyezett kilátásba

A kommunista ország Dél-Korea ellen vetne be atomfegyvert, amennyiben az támadást indít ellene.