New York város illetékes hivatala a helyi Airbnb-törvény szeptember 5-i végrehajtási határideje előtt mindössze 257, rövid távú bérbeadásra vonatkozó regisztrációt hagyott jóvá, ez az eddigi kínálatnak mindössze 0,5 százaléka írja a Spabook . Az új Airbnb-törvény élesbe állhat azután, hogy egy New York-i bíró augusztus 8-án elutasította az által New York City ellen indított pert a cég által a rövid távú bérbeadás „de facto tilalmának” nevezett jogszabály miatt.

New York NY USA-June 6, 2022 Housing stock and other buildings in the Upper West Side neighborhood of New York
A New York-i piac a maga 85 millió dolláros bevételével önmagában kiteszi az Airbnb összforgalmának 1 százalékát.
Fotó: Shutterstock

Az Inside Airbnb adatai szerint 43566 lakás szerepel a vállalat listáján New Yorkban. Ezek közül sokan nem lennének jogosultak regisztrálni a város újonnan érvénybe lépő, 18-as számú helyi törvényének elvárásai alapján. A regisztráció immáron kötelező, a város pedig 145 dollár vissza nem térítendő regisztrációs díjat számít fel a szállásadóknak.

New York város hivatala a 3250 beadott kérelem mintegy 25 százalékát, eddig összesen 808 kérelmet vizsgált meg, ezek közül 257-et hagyott jóvá – közölte a turizmussal foglalkozó portál a Skiftre hivatkozva.

Jelenleg a New York-i Airbnb-lakások mindössze 0,59 százaléka rendelkezik engedéllyel, hogy szeptember 5. után folytassa működését.

Szeptember 5-től kezdődően a szabályszegő házigazdák akár 5000 dolláros bírsággal, vagy a harmadik jogsértés esetén a bevétel háromszorosát kitevő büntetéssel is számolhatnak, és azt kockáztatják, hogy visszavonják a regisztrációjukat, ha egyáltalán van nekik ilyen.

New York küzd a rövid távú bérbeadásra vonatkozó regisztrációs kérelmek elbírálásával, mert a helyi lakástulajdonosok a 3250 kérelem több mint felét csak augusztus 8. után nyújtották be, miután egy bíró elutasította az Airbnb keresetét az új szabály ellen.

Christian Klossner, a város különleges végrehajtási hivatalának vezetője a bírósági beadványban tudatta, hogy a város becslése szerint az Airbnb New York-i bevételeinek mintegy 55 százaléka illegális hirdetésekből származik.

Az Airbnb a New York-i regisztrációs szabályokat „defacto tilalomnak” nevezte.

New York City 2022. január 9-én fogadta el a 18. számú helyi törvényt, amely a rövid távú bérbeadásról szóló regisztrációs törvény néven ismert. A New York-i Airbnb-törvény egyebek mellett az alábbi előírásokat tartalmazza:

  • A vendéglátóknak jelen kell lenniük a vendég tartózkodása alatt, ha az 30 napnál rövidebb időre szól.
  • A foglalásoknak 30 napnál rövidebb időre kell szólniuk.
  • Nem adható ki egy egész lakás vagy ház 30 napnál rövidebb időre, még akkor sem, ha a tulajdonos vagy a kiadási joggal rendelkező főbérlő az épületben lakik.
  • Legfeljebb két fizető vendég tartózkodhat az egységben 30 napnál rövidebb ideig, de csak akkor, ha minden vendégnek szabad és akadálytalan bejárása van minden szobába, és a lakáson belül minden kijárathoz,
  • a bérlemény hálószobáin tehát tilos az ajtózár,
  • ablak nélküli szoba nem regisztrálható,
  • a vendéglátóknak 145 dolláros díj ellenében kötelezően regisztrálniuk kell a város saját online nyilvántartásában,
  • az online szállásportáloknak mint az Airbnb, a Vrbo és a Booking.com, ellenőrizniük kell, hogy a hirdető rendelkezik-e jóváhagyott regisztrációval,
  • a portáloknak havonta jelentést kell küldeniük a városnak a foglalási tranzakciókról.
  • A platformokra foglalásonként 1500 dolláros bírságot szabnak ki a New York-i törvényt sértő tranzakciókért.
  • New York állam törvényei azt is tiltják, hogy egy A osztályú többlakásos lakóépületben – általában három vagy több állandó lakóegységgel rendelkező épületben – lévő lakást 30 napnál rövidebb időre bérbeadásra hirdessenek. Az ezért kiszabott bírságok 1000 és 7500 dollár között mozognak, és azt a személyt sújtják, aki a hirdetésért felelős.

New York városa a tiltott épületek listáját arra fogja használni, hogy automatikusan elutasítsa a házigazdák regisztrációs kérelmeit azokban az épületekben, amelyek erre a listára felkerültek.

Az Airbnb New Yorkban

A New York-i piac a maga 85 millió dolláros bevételével önmagában kiteszi az Airbnb összforgalmának 1 százalékát. Az Inside Airbnb adatai alapján New Yorkban 43566 Airbnb-szállás található, amelyek átlagosan 225 dollárért foglalhatók éjszakánként. Az összes szállás 56,6 százaléka (24 649 darab) önálló, teljes apartman, azaz más vendéggel (sem a szállásadóval) nem találkozik a vendég a tartózkodása alatt. 41,7 százalékuk (18 186 darab) privát szoba, amely esetében a lakás többi, zárható szobájában más vendégek is tartózkodhatnak, illetve elképzelhető, hogy a szállásadó is a lakásban él. Mindössze 1,3 százalék (580 darab) megosztott szoba van, amely kvázi valóban közösségi szálláshelyként működik.

Még mindig küzdenek a rövid távú lakáskiadással a városok

Csaknem tizenöt éve indult az Airbnb, de még egy város sem talált megfelelő szabályozást a rövid távú lakásbérlés mindenkinek megfelelő megoldására. Az önkormányzatok attól tartanak, hogy a pár napos, turisztikai célú lakáskiadások lecsökkentik az ingatlanok számát a hosszú távú bérleti piacon, amivel a városi emberek lakhatását szűkítik, és adóbevétel-kiesést okoznak.