Vidéken 30 millió forintból, a fővárosban pedig 40 millió forintból vásárolható élhető méretű ingatlan – közölte értékesítési adatai alapján a Duna House szerdán. Az idei év eladásai alapján országos szinten a tavalyinál egymillió forinttal, átlagosan 39,7 millió forintra nőtt az ingatlanra fordított összeg – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. 

20210403 Budapest Duna House  irodaeladó lakás ingatlanFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG  20210403 Budapest 
Duna House  iroda
eladó lakás 
ingatlan
Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az év első hét hónapjában történt adás-vételek azt mutatják, hogy a vizsgált vármegyeszékhelyek közül Miskolcon kapható 30 millió forintból a legnagyobb, 82 négyzetméter alapterületű használt lakás.

Három négyzetméterrel maradt el mögötte Kaposvár. A tavalyi év rekordere Békéscsaba volt, ahol – az átlagos négyzetméterárak emelkedése miatt – idén 78 négyzetméteres lakást lehet vásárolni a megadott összegből.

Hozzátették, hogy Tatabányán, Veszprémben és Győrben a tavalyinál 1-2 négyzetméterrel nagyobb ingatlan vásárolható idén 30 millió forintból, míg Pécsen a 2022-es adattal megegyezően, ezúttal is 55 négyzetméteres otthonra elegendő a megadott összeg. Kelet-Magyarországon zömében folytatódott az áremelkedés, kivétel ez alól Debrecen, ahol 41 négyzetméter helyett idén csaknem 50 négyzetméteres otthonra is futja.

A családi házaknál országszerte áremelkedést tapasztaltak, csupán Tatabányán és Nyíregyházán lehetett az idén nagyobb kertes házat vásárolni, mint tavaly. Utóbbinál két négyzetméterrel járt jobban, aki 2023-ban vásárolt, a bányavárosban viszont 11 négyzetméterrel többre, 87 négyzetméter alapterületű házra elegendő a megadott büdzsé. 

A legnagyobb, 111 négyzetméteres ingatlanra Békéscsabán tehetett szert a vásárló 30 millió forintból, itt a tavalyihoz képest 16 négyzetmétert veszítettek az alapterületből az ügyfelek. 

Kaposváron és Miskolcon is csökkent az ingatlanméret, de még így is 94, illetve 90 négyzetméteres házakat lehetett vásárolni ezeken a vármegyeszékhelyeken. Debrecen számít a legdrágábbnak: 30 millió forint mindössze egy 49 négyzetméter nagyságú házra elegendő, ami éves szinten 15 négyzetméterrel csökkent. 

A fővárosban a legnagyobb budapesti lakás is csaknem ötödével kisebb, mint a vidéki csúcstartó. Tavaly Pesterzsébet számított a legkedvezőbb árú kerületnek, idén azonban Csepelen lehet a legnagyobb, 67 négyzetméter alapterületű lakáshoz jutni 40 millió forintból. 

A főváros budai oldalán a lakásvásárlás szempontjából legköltségesebb II. kerületben pedig csak 29 négyzetméteres kislakás érhető el a megadott keretből.

A fővárosi családi házakért – a kerületi átlagokat tekintve – idén 476–911 ezer forintos négyzetméterár között fizettek a vevők, így a 40 millió forintból megvásárolható ingatlan mérete a csaknem 50 és a több mint 80 négyzetméteres házakig terjed.