Budapesten minimálisan élénkült a kereslet a piacra visszatérő CSOK-os vevőknek köszönhetően, akik nem szeretnének lemaradni a 2023-ban még elérhető lakástámogatásokról, de az eladók már a fékre léptek, a korábbi hónapokhoz képest visszafogottabban bővült a használt lakások kínálata augusztusban.

Real,Estate,Agent,Handing,Over,House,Keys
Real estate agent handing over house keys
Fotó: Fabio Balbi

Már csak az igazán eltökélt tulajdonosok dobják piacra az ingatlanukat, ami közvetve segíti az adásvételek létrejöttét

– összegezte a helyzetet az Ingatlan.com.

A múlt hónapban feladott 28 ezer új hirdetés 16 százalékkal kevesebb a tavaly augusztusi friss kínálatnál, de éves összevetésben még így is 29 százalékkal több az eladó ingatlan, mint egy éve. Az elérhető 150 ezer használt lakás és ház a korábbi hónapokban tapasztalt 40 százalékos éves bővülés eredményeként szerepel a kínálatban.

Tavaly ilyenkor is jóval több eladó ingatlanból válogathattak a vevők, mint 2021 augusztusában, ezért 

az idei kínálatbővülés folyamatosan lassuló tendenciát mutat

– kommentálta az adatokat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az eladó és kiadó ingatlanhirdetések kínálata közel hároméves rekordot döntött augusztusban, mert utoljára 2020 szeptemberében szerepelt több mint 224 ezer hirdetés az Ingatlan.com kínálatában.

 

Augusztusban az eladó használt lakásokra 232 ezer érdeklődés érkezett, ami lényegében stagnálást jelent. 

Összességében az látszik, hogy az óvatosság, bizonytalanság, valamint a magas lakáshitelkamatok miatt a kereslet még nem tudja felszívni a piacról a kínálatot. Leginkább emiatt 

az árak lényegében változatlanok

– mondta Balogh László.

A falvakban kivárást, Budapesten előrehozott keresletet látni

A községekben csökkent a kereslet a legnagyobb mértékben, 16 százalékkal, nagyrészt a bővítése miatti kivárás miatt. A kisebb városokban 6 százalékkal volt kevesebb az érdeklődés az eladó lakásokra és házakra, a vármegyeszékhelyeken pedig 3 százalékos a csökkenés, ami jelen piaci környezetben inkább stagnálásnak felel meg. 

A fővárosban viszont 3 százalékkal 

több keresést regisztráltak a kifutó miatt.

Egyelőre korai lenne jelentős élénkülésről beszélni, és a gyors felpattanás sem valószínű Budapesten, ennélfogva az árak emelkedésére sem lehet számítani az Ingatlan.com szakértői szerint. 

CSOK: megint módosulnak a szabályok, kijött a kormányrendelet – összefoglaló a változásokról

Szeptember 1-jétől több szigorítást és könnyítést is bevezet a kormány a CSOK szabályaiban. Rövidül a gyermekvállalás határideje, és van olyan könnyítés, amelyet visszamenőleg is alkalmaznak.