Visszatértek a befektetők a fővárosi ingatlanpiacra, a második negyedéves mélypont után szeptemberben a befektetési céllal vásárlók a tranzakciók 41 százalékát tették ki – közölte szerdán a Duna House. A fővárosban jelenleg 41 százalékos a befektetői jelenlét, amely ugyan elmarad a tavaly októberi 55 százalékos csúcstól, de az idei év harmadik legerősebb hónapját jelenti a márciusi 43 százalék és januári 42 százalék után.

20210403 Budapest 
Duna House  iroda
eladó lakás 
ingatlan

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG 
20210403 Budapest Duna House  irodaeladó lakás ingatlanFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Tavaly az összes magyarországi tranzakció 27 százaléka mögött nem saját célú lakásvásárlás állt, a befektetői aktivitás az év első három negyedévben 22 százalékra esett vissza.

A fővárosban a második negyedév volt a leggyengébb, Budapesten kívül pedig a július–szeptember közötti időszak, amikor 23 százalékos arányt képviseltek a megtakarításukat ingatlanba fektetők.

Egyre több lakáseladó hajlandó engedni az árból

Míg júniusban az aktív hirdetők 68 százaléka bízott abban, hogy az eredeti áron el tudja adni ingatlanát, és mindössze 28 százalék engedett az árból, addig mára már csak a hirdetések 66 százalékánál szerepel az eredeti ár, és 30 százalék csökkentett a hirdetési áron.

A fővárosban a befektetési céllal szerződő vevők 13 százaléka VII. kerületi, 10 százalékuk VIII. kerületi ingatlant választott, de kedvelt lokációnak számított a XIII. kerület és Terézváros is, 9-9 százalékkal. A legdrágábbnak a XIII. kerület számít az I. és II. kerület után, itt az 1,1 millió forintot is meghaladta az átlagos négyzetméterár.

A fővároson kívüli területeken a befektetési céllal vásárolt ingatlanok aránya szeptemberben az összes tranzakció ötödét (21 százalék) tette ki a csúcsot jelentő januári 38 százalék után.