Jóval az inflációs ráta alatt, mindössze 4 százalékkal emelkedett idén a lakásvásárlásra költött átlagos összeg. Ez a Duna House adatai szerint idén 40,1 millió forintot tett ki, miután átlagosan 513 ezer forintos négyzetméteráron vásároltak ingatlanokat az otthonteremtők.

20180312_2006_FDADuna House, eladó, kiadó, ingatlan, lakás
Negyedével kevesebb volt a vevő idén a lakáspiacon.
Fotó: Földi D. Attila

Az összeállításból kiderül, hogy 2023-ban sem volt hiány érdekességekből. 

Volt példa

  • kétmillió forintnál is magasabb négyzetméterárakra,
  • panellakás értékesítésére mintegy 70 millió forintért Szentendrén,
  • 319 millió forintos vételárra használt téglalakásért a Balaton közelében,
  • 660 millió forint értékű tranzakcióra egy vidéki családi házért
  • és mindössze 6 millió forintért értékesített 19 négyzetméteres hatvani lakásra.

Idén a legdrágább vármegye Veszprém lett 660 ezer forintos négyzetméterár-átlaggal, míg a legmagasabb négyzetméteráron, 618 ezer forintért Debrecenben kínálják az ingatlanokat.

A csúcstartó panelt is itt, a hajdú-bihari vármegyeszékhelyen jegyzik 1,08 millió forintos négyzetméterárral. Veszprém vármegye eközben az átlagos ingatlanra költött összeggel is csúcsot jegyez, miután ez megközelíti az 53 millió forintot idén, csaknem 13 millió forinttal meghaladva az országos átlagot.

Meglepő, de a már szinte teljes egészében budapesti agglomerációnak számító Pest vármegye csak a harmadik lett a sorban az 500 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagával.

Szerényebb forgalommal, közel negyedével kevesebb tranzakciószámmal zárta az évet országosan az  

A legkeresettebb ingatlantípus 45 százalékkal a családi ház, az átlagos ingatlanméret 78 négyzetméter volt

– összegezte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője a 2023-as év lakáspiaci tendenciáit.

Az esetek 34 százalékban téglaépítésű lakást, 15 százalékban panellakást választottak az ingatlanközvetítő ügyfelei, míg új építésű ingatlan az összes tranzakció 6 százalékában szerepelt országosan.

210403_dunahouse_2220210403 Budapest 
Duna House  iroda
eladó lakás 
ingatlan

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG20210403 Budapest Duna House  irodaeladó lakás ingatlanFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
A csúcstartó több területen is Veszprém vármegye, nem függetlenül a megdrágult Balaton-parti települések miatt.
Fotó: Vémi Zoltán

Az új lakásokat a főváros után Zala (997 ezer forint) és Veszprém vármegyében (876 ezer forint) kínálták a legdrágább átlagos négyzetméteráron. 

Borsodban vagy Győr-Moson-Sopronban 520 ezer forintos átlagáron is hozzájuthattak a vevők új otthonukhoz. De még ennél is olcsóbban, 400 ezer forintos négyzetméteráron vásárolt egy kaposvári ügyfél egy 35 négyzetméteres új építésű lakást, miközben Keszthelyen 1,8 millió forintot sem sajnált egy vevő egy 82 négyzetméteres, lakóparki luxuslakás négyzetméteréért – tette hozzá Benedikt.

Hatalmas lesz a tolongás 2024 elején az ingatlanpiacon, 10 százalékos drágulás is jöhet

A 2023-ban tapasztalt visszafogott ingatlanpiaci kereslet után az állami támogatásoknak köszönhetően sokan próbálhatnak meg lakást vásárolni. A Duna House szakértői szerint különösen 2024 elején lesz nagy roham az ingatlanokért, ami 5-10 százalékos drágulást is okozhat.