BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mutasd a konyhád, megmondom, milyen magas vagy!

Felülvizsgálatra szorulnak az európai konyhabútorszabványok, a korábban kidolgozott méretrendszer, az optimális pultmagasság, a fiókosztások ugyanis időközben túlhaladottá váltak. A használók magasságához igazodó pultok, a nagyobb és komplexebb konyhagépek, a műanyagok mellőzése új irányba tereli a gyártókat. A hét végi Konyhakiállításon debütál egy magyar gyártó konyhatervezési és gyártási rendszere.

Ne a divat legyen a fókuszban a tartós fogyasztási cikkeknél, hanem a stílus, ami maradandóbb, és nem teszi idejétmúlttá a tizenöt-húsz éve vásárolt konyhabútorokat sem – fogalmazta meg Bányai Balázs, a Bányai Bútorok Kft. ügyvezető-tulajdonosa a korszerű gyártói és vevői filozófiát a Világgazdaságnak.

Little,Sisters,Cooking,With,Her,Mother,In,The,Kitchen.,Infant
Főzni egészségeset egészséges testtartásban lenne ideális.
Fotó: Shutterstock

Az immár négygenerációs, négy testvér által vezetett, 46 éve alapított pilisvörösvári bútoripari vállalkozás egyik vezetőjét a március 1–3. közötti budapesti Konyhakiállítás apropóján kérdeztük. A gyártói oldalon különleges aktualitást ad a tavaszi rendezvénynek, hogy 

éppen most vizsgálják felül a sok évtizedes európai konyhabútorszabványokat.

A 85-90 centiméter magas konyhapult magasság ugyanis nem minden testmagassághoz és nem minden funkcióhoz megfelelő, a rugalmas méretezés a használók komfortérzetét és a praktikusságot viszont egyszerre növeli – mondta Bányai Balázs.

Konyhakiállítás
A fiókok kiosztása is változik,  alul a magas edények, felül az apróságok más mélységű helyet igényelnek.
Fotó: Konyhakiállítás

Napjainkban, az ülőmunka és a kütyük korában még fontosabbá vált az, hogy 

legalább a konyhában végzett munka közben ne görnyedjünk, ne essen előre a vállunk,

amitől krónikus hát- és nyakfájás, gerincferdülés alakulhat ki. Az egyenes háttal végezhető munkálatokhoz szükséges optimális pultmagasság biztosan nem lehet egységes. 

Sőt, a konyhán belül még az is változó, hogy milyen magasságon kényelmes a mosogatót és a főzőlapot, illetve a munkapultot beállítani. 

Az optimális pultmagasságot bárki lemérheti, az ott van, ahol az alkar derékszöget zár be a felsőtesttel

– részletezte a szakember. 

A fiókok kiosztása, illetve mélysége is változott, a Bányai Bútorok vezetője szerint egy elemben háromféle mélységű fiókot érdemes elhelyezni. A magas edényeket az alsó, legmagasabb fiókba tervezik, a középsőbe a közepes tárgyakat, a felső, legkeskenyebb fiókba pedig az apróbb dolgoknak, tipikusan az evőeszközöknek van a legjobb helye.

Műanyag helyett fa lenne jó

Nagy kihívás az európai bútoriparban a faanyag hiánya, miközben már szinte kínos az egzotikus fák használata, hiszen a harmadik világ kizsákmányolását jelképezik – véli a magyar bútorgyártó. A változó színekkel ellentétben a modern konyha nem az aktuális divatszínekhez igazodik, hiszen a klímaváltozás ellen azzal tudunk tenni, ha minél időtállóbb, tartósabb holmikkal vesszük magunkat körbe.

Konyhában a legtágasabb

A Papp László Budapest Sportarénában idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását. A március első hétvégéjére időzített eseményen több mint száz kiállító vesz részt, és közel 8000 négyzetméteren várják majd az érdeklődőket – tájékoztattak a szervezők.

Tipikus elvárás a magyar háztartásokban, hogy a konyha tizenöt-húsz évig tökéletesen használható legyen. Ennél hamarabb átépíteni, a berendezéseket, bútort cserélni a többség nem szokta, nem tudja. Nyugat-Európában ennél 

jóval gyakrabban cserélik a konyhabútort, gyakrabban újítják fel lakásukat az emberek, ami nagy környezetterhelés, 

pedig a környezetvédelem és a fenntarthatóság napjainkban a legfontosabb hívószóvá vált.

Tartós, jó minőségű, időtálló küllemű bútorokra van igény. A műanyagok használatát is minél nagyobb ívben kerülni kell, vagyis érdemes, mert ez is fogyasztói elvárás lett. A természetes anyagok, a megújuló energia felhasználása a gépesítésben és az optimális használatban is megmutatkozik.

Változik a gyártói szemlélet is

Ne a divat legyen a tartós fogyasztási cikkeknél a fókuszban, a gyártók egy része ezt komolyan szorgalmazza, tudván azt is, hogy alapvetően szereti a társadalom az iparra terhelni a problémákat. A környezetterhelésről alapvetően a divat és dizájnipar tehet, holott nem lenne szabad abba az irányba terelni a fogyasztást, hogy ami divatjamúlt, azt minél előbb le kell cserélni. 

Konyhakiállítás
Egyre inkább új szempontok vezérelik a konyhák berendezését, egyre fontosabb a tartósság.
Fotó: Konyhakiállítás

Lecserélni azt szabad, ami elavult és környezetterhelő, egészségtelen, ennek a jegyében kell bemutatni az újdonságokat és megfelelően irányítani a vásárlói figyelmet

– fogalmazott a bútorgyártó.

Az elavult, ergonómiailag az egységességük miatt vált konyhabútorszabványok modernizációja például támogatható irány, az egészségmegőrzés fontos cél.

A méret is lényeges

A dinamikus konyhabútor-méretezéssel a szekrényválasztékot is meg kell háromszorozni, ami óriási munka a fejlesztőmérnököknek, mert nem elég a konyhaszekrénylábak magasságával játszani, a bázisszekrény magasságához is hozzá kell nyúlni – tudtuk meg a Bányai Bútorok szakértőjétől.

A természet színei sosem mennek ki a divatból.
Fotó: Bányai Bútorok Kft.

A megrendelés ebben az esetben szó szerint méretvétellel, a megrendelő magasságának és vízszintes alkarmagasságának a lemérésével kezdődik. Ezt követi a lakás hangulatához, stílusához igazodó konyhai dizájn kiválasztása. A természetes színek, földszínek dominálnak most, ami időtállóbbnak ígérkezik, mint jó néhány már lecsengett divatirányzat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.