A vállalati központok, a világcégek székházai konkrét üzenetként értelmezhetők, és nyomatékosítják a legismertebb luxusmákák jelentőségét. Ahogy az építészeti összefoglaló fogalmaz: a központi épületek kapcsán gyakran a világ leghíresebb építészeihez és tervezőihez fordulnak a cégek, hogy segítsenek nekik lefordítani a vállalat DNS-ét lenyűgöző munkaterületté. Lássuk, melyik a világ 11 legmenőbb, lenyűgöző vállalati központja.

1. Swatch és Omega (Biel, Svájc)

Swatch Ltd. Inaugurate New Global Headquarters
Svájci pontossággal, luxus minőségben, helyi fából készült az óramárka különleges székháza 
Fotó: GettyImages

A legnagyobb, kétnyelvű svájci város az óragyártás központja, ahol a japán  Shigeru Ban tervezett különleges új központi épületet a Swatch és az Omega számára. A 2019-ben átadott székház svájci fából épült, faráccsal fedett és harmonikusan kapcsolódik a szomszédos óragyár ötemeletes fa épületéhez, valamint a múzeumhoz és konferenciaközponthoz.

2. Tencent (Shenzhen, Kína)

An installation reading "Follow Our Party Start Your Business" in front of the Tencent Holdings Ltd. headquarters in Shenzhen, China, on Saturday, March 20, 2021. Asias largest conglomerate was censured by Chinas antitrust watchdog on Friday as Beijing expands a crackdown that began with Jack Mas online empire. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
A cég nagyságát és jelentőségét tükrözi a Tencent székháza 
Fotó: GettyImages

A kínai Szilícium-völgyként emlegetett, a világ egyik leggyorsabban fejlődő városában Shenzenben áll Kína egyik legnagyobb technológiai vállalata, az ország legértékesebb tőzsdei cége, a Tencent székháza. Az NBBJ építészcég a két felhőkarcolót, a 39 és 50 emeletes toronyépületeket három réz árnyalatú híddal, úgynevezett égboltsétánnyall kötötte össze. A hidakon többek között  futópálya, egészségügyi központ és könyvtár kapott helyet. A Tencent Seafront Towers Kína legokosabb épülete, öt éven át épült, 2017-ben vette birtokba a vállalat.

3. BMW (München, Németország)

BMW headquarters
A BMW müncheni központja ikonikus épületté vált 
Fotó: GettyImages

Több mint fél évszázada készült el a BMW ikonikus müncheni főhadiszállása, melyet Karl Schwanzer bécsi építész tervezett. Az 1972-es müncheni olimpiai játékokra időzített beruházás során olyan különleges formájú székház készült a világcég számára, amely elválaszthatatlanná vált a város látképétől, és egyszerre vált ikonná az építészettörténetben. A négy összekapcsolt henger a BMW négyhengeres motorjait jelképezi, egy új korszak kezdetét az autógyár történetében. Már az építés technológiája is különleges volt, először ugyanis a torony felső szintjei készültek el.  

4. Apple (Cupertino, Kalifornia)

Apple's New Headquarters Near Completion
Az Apple különleges formájú székháza 
Fotó: GettyImages

Éppen csak lecsúszott a dobogóról az Apple futurisztikus, kör alakú campusa, amelyet a Foster + Partners tervei alapján építettek meg. (A világhírű építésziroda a magyarok számára sem lehet ismeretlen a MOL Campus révén, aminek végső tervét a Finta építész irodával közösen alkotta meg.) Az Apple kaliforniai parkjában álló Ring Building több mint négyezer előregyártott betonlemezből épült fel, különlegessége, hogy teljes egészében megújuló energiával működik.

5. LEGO (Billund, Dánia)

LEGO Group Headquarters And Campus In Billund
A LEGO vállalati központja Dániában 
Fotó: GettyImages

A legkézenfekvőbb ötlet bizonyult a legnagyszerűbbnek, a LEGO globális központjának megtervezésekor. A dániai Billunban látható épület egy igazi LEGO ház, tervezéséhez a CF Møller Architects a cég színes tégláiból merített ihletet. Az alig két éve elkészült székház nyolc elemből áll, a központi épület mellett szociális tereket, mozit, fitnesz stúdiót, egészségügyi klinikát, éttermet, konyhát és szállásokat is magában foglal az alkalmazottak és a látogatók számára.


6. CMA CGM (Marseille, Franciaország)

CMA-CGM, The World's Third Largest Container Shipping Group
A CMA CGM  francia szállítmányozási és logisztikai cég marseille-i központja
Fotó: GettyImages

Újabb, Budapestről is ismerős név a Zaha Hadid Architects, amelynek tervei alapján megépült a CMA CGM  francia szállítmányozási és logisztikai cég marseille-i központja. A 2011-ben elkészült épület Hadid első tornya volt, enyhén lejtős homlokzata vízszintesből függőlegesbe tolódik, miközben 33 emeleten át ível fel. A szobor tornyot mindkét oldalán magaslati autópálya veszi körül. 

7. Meta (Menlo Park, Kalifornia)

Meta Platforms Headquarters Ahead Of Earnings Figures
A Meta egyedi centruma 
Fotó: GettyImages

A Facebook és az Instagram anyavállalata, a Meta központja a kaliforniai Menlo Parkban található. A 2015-ben megnyitotta az MPK20 egy óriási, 430 ezer négyzetméteres építmény tetején egy kilenc hektáros parkkal. A Gehry által tervezett épület mellett áll egy másik, az MPK21, amely 2018-ban nyílt meg 15 étteremmel, vörösfenyőkkel borított fedett zöldterülette. A két épület között amfiteátrum stílusú udvart alakítottak ki.

8. Lloyd's Building (London)

Impozáns méretek és kivitel a londoni Lloyd's központ 
Fotó: Ben Stansall / AFP

A londoni Lloyd's biztosító székházát 1986-ban, az eredeti 1928-as épület bejáratát megtartva és azzal ötvözve fejezték be Richard Rogers tervei alapján. Az építész megmutatta a világnak, milyen pompás lehet egy irodaház, amely luxus kivitelű toronyból áll és minden kiszolgáló funkciója a külső oldalon található. A három torony egy 196 méter magas, hordó boltozatú tetővel fedett központi átriumot vesz körül, amelyet The Room néven ismernek.

9. Novartis (Bázel, Svájc)

An office building designed by Frank O. Gehry at the Novartis AG headquarters campus in Basel, Switzerland, on Monday, Jan. 8, 2023. Swiss pharma giants Novartis and Roche Holding AG embody opposing approaches to solving a fundamental puzzle: how to placate shareholders and keep growing in an industry where the hunt for the next blockbuster drug is paramount. Photographer: Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images
Több sztárépítésszel dolgozott a Novartis 
Fotó: GettyImages

A listavezető épület mellett egy újabb  svájci szerepel a legmenőbb cégközpontok között, méghozzá a Novartis gyógyszergyár bázeli központja, aminek megtervezésére a világcég számos sztárépítészt kértek fel. Az egyetemi épületekkel ötvözött komplexum épületei Rafael Moneo, Tadao Ando, David Chipperfield, a SANAA, Eduardo Souto de Moura és Frank Gehry tervei alapján öltöttek formát. 

10. Adidas (Herzogenaurach, Németország)

10 June 2022, Bavaria, Herzogenaurach: The "Arena" office building at the headquarters of the sporting goods manufacturer adidas AG is reflected in an artificial lake. Photo: Daniel Karmann/dpa (Photo by DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A vállalat tükörképe az Adidas székháza 
Fotó: y DANIEL KARMANN / DPA / AFP

Az Adidas központja, a World of Sport a németországi Herzogenaurachban található, ahol a céget 1949-ben alapították. A 346 hektáros campus játéktereknek, mesterséges tónak és számos futurisztikus irodaháznak ad otthont. Az egyik legújabb fejlesztés a World of Sports Arena, amelyet a Behnisch Architekten tervezett, és három emeleten 2000 munkaterület található.

11. Fendi (Róma)

A picture shows the Palazzo della Civilta Italiana (Great House of Italian Civilisation) also named "Square Colosseum" where Fashion house Fendi has inaugurated its new headquarters which house 500 employees and a free art exhibition on the ground floor, on October 22, 2015 in the EUR area in Rome. The Palazzo della Civilta Italiana was built by Italian dictator Benito Mussolini for the Universal Exhibition 1942 that was cancelled due to the outbreak of World War Two.  AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI (Photo by ALBERTO PIZZOLI / AFP)
Előrébb is helyet kaphatott volna a listán  Fendi különleges múltú és megoldásokkal újjászületett székháza 
Fotó:  ALBERTO PIZZOLI / AFP

A Fendi 2015-ben helyezte át székhelyét az ikonikus római Palazzo della Civiltà Italianába. Az épületet eredetileg Benito Mussolini fasiszta diktátor rendelte meg 1943-ban,  Giovanni Guerrini, Ernesto Lapadula és Mario Romano racionalista építészek tervezték. A Fendi felkérte Marco Costanzi építészt, hogy az üres travertin épületet az olasz divatház otthonává alakítsa. Az építész láthatóan remek munkát végzett, a különleges történelmű,  ikonikus épület első emeletén most nyilvános terek, például könyvesbolt, kávézó és galéria üzemel.