Ingatlan

Átlagosan több mint 15 millió forint hitelhez nyúlunk, ha lakást veszünk

Nagyon nagyot nőtt az átlagosan felvett lakáshitelek összege. A CSOK Plusz hatására az ingatlanvásárlók átlagosan több mint 15 millió forint hitelt vesznek fel. A szakértők további növekedésre számítanak.

Nagymértékben nőtt az újonnan kötött lakáshitel-szerződések átlagos összege az idei első negyedévben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint egy hitelfelvevő átlagosan több mint 15,2 millió forintot igényel. Ez 58 százalékkal nagyobb hitelösszeg, mint egy évvel korábban. Akkor 9,62 millió forint volt ez az összeg.

Happy,Family,With,Kids,Bought,New,Home,,Excited,Children,Funny
hitel
Átlagosan több mint 15 millió forint hitelhez nyúlunk, ha lakás veszünk / Fotó: Shutterstock

Tizenötmillió forint feletti átlagra eddig nem nagyon akadt példa a lakáshitel-szerződések összegénél, bár azt is látni kell, hogy a tavalyi első negyedévi, nem egészen tízmilliós érték jóval elmaradt az elmúlt években megszokottól

– hívta fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője, Gergely Péter. Hozzátette, hogy tavaly, az év egészében 11,2 millió, 2022-ben pedig 12,8 millió forint környékén mozgott az egy szerződésre jutó összeg.

nem számított rá a kormány, hogy ennyien fogják igényelni a magyarok

A Plusz igénylőinek kétharmada gyermektelen, ők tehát a támogatásnak is köszönhetően vállalnak gyermeket.

Az átlagos hitelösszeg megugrása Gergely Péter szerint egyértelműen a januártól elérhető CSOK Plusz megjelenésével lehet magyarázható. Szerinte az új, támogatott konstrukciónál akár az 50 millió forintot is elérheti a hitelösszeg, három gyerek vállalása esetén. Ez viszont azt is jelentheti, hogy a már meglévő gyermek mellé két gyermeket, vagy a két- illetve többgyermekes házaspárok egy gyermeket vállalnak, ami jelentősen kibővíti a potenciális érintettek körét a szakértő szerint.

A CSOK Plusz megjelenésének hatásai persze már a jegybanki statisztikákon is láthatók. Az MNB adatai szerint 

2024 első három hónapjában 68,6 milliárd forint összegben kötöttek támogatott lakáshitel-szerződéseket az ügyfelek, 

ami több mint két és félszerese az egy évvel korábbi volumennek. Ennek nyomán az újonnan kötött lakáshitel-szerződések közel 26 százalékához már kapcsolódik valamilyen állami támogatás, miközben egy évvel korábban még valamivel 23 százalék felett járt ez az arány.

Az MNB adatai szerint a lakáshitelpiac egészénél is óriási ugrást hozott az első negyedév. 

Az új szerződések összege elérte a 265 milliárd forintot, ami több mint a kétszerese a 2023 első három hónapjára kimutatott 115,5 milliárdnak. 

A szerződések számánál szintén jelentős az ugrás az egy évvel korábbihoz képest. A majdnem 17,4 ezer új lakáshitel hozzávetőleg 45 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A szerződések száma alapján viszont még egyáltalán nem számít kiugrónak az idei első negyedév. 2022 márciusának végéig például közel 25,5 ezer új lakáshitelt vettek fel a háztartások.

 

 

CSOK Plusz lakáshitel hitel
Kapcsolódó cikkek