Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, és a feladott lakáshirdetések száma is jócskán megnövekedett, ami további élénkülést vetít előre 2024-re vonatkozóan – áll az Ingatlan.com áprilisi kereslet-kínálati összesítőjében.

Budapest, 2021. október 16.Járókelők az iroda- és lakóépületek között a Corvin-negyedben, a főváros VIII., vagy más néven Józsefváros kerületének egyik negyedében, amely a Fővárosi Közgyűlés városrészeket rendező 2012. december 12-i rendeletével jött létre.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Ingatlan
Felpezsdült az / Fotó: Róka László

 

Két év után jött a javulás, keressük a jó ingatlanokat

Az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma ötödével haladta meg a tavaly áprilisi keresletet, és hosszú idő után először körözte le a 2022-es szintet – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Szerinte az is pozitív fejlemény a lakáspiac szempontjából, hogy a feladott eladólakás-hirdetések száma tavaly áprilishoz képest 10 százalékkal magasabb. A kereslet és a kínálat egyszerre kapcsolt nagyobb fokozatba, ami azt jelenti, hogy a továbbköltözők ismét a piacra lépést tervezhetik. Ez azért fontos az ingatlanpiac szempontjából, mert a lakosság az elmúlt egy-két évben 60-80 ezer adásvételt halasztott el, aminek egy részét a következő hónapokban pótolhatják be. Ez pedig további élénkülést vetít előre a piaci forgalomban – tette hozzá a szakértő.

Az elemzés szerint áprilisban országszerte több mint 34 ezer eladólakás-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az összes eladó lakóingatlan száma pedig április végén meghaladta a 146 ezret, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti és több mint 43 százalékkal a 2022-es áprilisi kínálatot. „A kereslet és a kínálat egyidejű bővülése járul hozzá ahhoz, hogy a vevők most nyeregben érezhetik magukat az ingatlanpiacon. A lakásárak ugyanis éves összevetésben csak 3-4 százalékkal magasabbak, a kínálat bőséges, átlagosan 6-7 százalékot még alkudni is lehet, viszont a meglévő otthont is könnyebb eladni az élénkülő kereslet miatt” – fogalmazott Balogh.

Eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma havi bontásban
 

A cég adatai szerint áprilisban 290 ezer telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, ami 22 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ez egyben azt is jelenti, hogy a márciusban látott 9 százalékos pluszhoz képest tovább élénkült a lakáspiac keresleti oldala. A két évvel korábbi érdeklődésekkel összevetve pedig 2 százalékos bővülés történt. A kereslet

  • Fejér,
  • Komárom-Esztergom
  • és Csongrád-Csanád vármegyében

erősödött a legnagyobb mértékben egy- és kétéves távlatban is. 2023 áprilisához képest 35–40, 2022 azonos időszakához viszonyítva pedig 14–36 százalékos a többlet.