Karrier

Folyamatos helyezkedés a munkaerőpiacon

A Profession.hu álláskereső portál legújabb kutatása a magyarok munkakeresési trendjét mérte fel.

Az aktív álláskeresők túlnyomó többségének jelenleg is van munkája, de folyamatosan figyelik a kínálatot és nem restek jelentkezni, ha vonzó lehetőséget találnak. A Profession.hu legújabb kutatása ezúttal a munkakeresési trendet mérte fel. Nemcsak arra voltak kíváncsiak, hogy mi motiválja a jelentkezőket, hanem arra is, hogy milyen csatornákat és technikákat vesznek igénybe az ideális munkahely megtaláláshoz.

Forrás: Shutterstock

A kutatás szerint, az elmúlt egy évben állást keresők 66 százaléka jelenleg is aktív pályázó, függetlenül hogy van-e munkája vagy nincs. Ebben az időszakban az állást keresők 56 százaléka tapasztalt munkavállaló, 12 százalékuk vezetői, szakértői múlttal is rendelkezett, 18 százalékuk fizikai vagy szakmunkás végzettségű volt és ugyanennyien voltak a pályakezdőként munkát keresők is.

Szerintük az álláskeresési folyamatban a munkaadó visszajelzésére való várakozás (39 százalék) viszi el a legtöbb időt, de az állásajánlatok böngészése (36 százalék) is időigényes feladat.

A legtöbben az iparban (15 százalék), míg a belkereskedelemben 12 százalék talált munkát vagy próbál meg elhelyezkedni. Népszerűek a különböző kommunikációs és marketing szakterületek (9 százalék) valamint a turizmus, vendéglátásban elérhető munkakörök is (8 százalék) is.

A munkahelyi tapasztalattal rendelkező aktív pályázók (14 százalék) átlagosan 60 nap alatt találtak új munkát maguknak.

A további adatok azonban azt mutatják, hogy az új munkahely megtalálása olyan, több tényezős, összetett feladat, melyben a kevesebb tapasztalattal rendelkező jelölteknek átlagosan 5,7 hónapot kell az eredményes álláskeresésre fordítani. Ez a megkérdezettek fele szerint elfogadható időtáv.

munkakeresés böngészés profession
Kapcsolódó cikkek