Amíg az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában bizonyos területeken magától értetődik a home office, addig – részben a koronavírus-járvány következtében – már Magyarországon is könnyebb otthonról végezhető munkát találni, mint a járványt megelőző időkben. Akik ragaszkodnak a kizárólag online munkavégzéshez, azoknak már idehaza is több területen nyílik lehetőség, például ügyfélszolgálati, adminisztrációs, fordítói, szövegírói, tanácsadói területen.

Happy,Casual,Beautiful,Woman,Working,On,A,Laptop,,Talking,With
Idehaza is egyre könnyebb online munkát találni.
Fotó: Shutterstock

Természetesen nyelvtudás és vagy szakma birtokában könnyebb online munkalehetőséget találni. Rengeteg kiváló külföldi oldal létezik, amely otthonról végezhető, színvonalas online munkát kínál, az alábbiakban néhány ilyen munkakört sorolunk fel.

A nyelvtudás előnye gyorsan kamatoztatható, mert bár léteznek fordítóirodák saját, irodai alkalmazottakkal, azonban a fordítók jó része otthonról dolgozik, kisebb és nagyobb megbízásokat is elvállalnak, bár egyes megrendelők a tudást igazoló végzettséget kérnek.

A korrektornak a magyar nyelv tökéletes ismeretére van szüksége mindenekelőtt. Helyesírási hibákat és vesszőhibákat keres, kijavítja a szóismétléseket. 

Angoltanárra is mindig van kereslet. A világon szinte mindenhol, Európától Kínáig, nagy kereslet van az angol anyanyelvű tanárokra. Ez egy nagyszerű lehetőség az online munkavégzésre tapasztalat nélkül, ha valaki ismeri az angol nyelvet, és tudja tanítani, korrepetálni. A legtöbb céges megrendelő viszont itt is képesítés meglétét írhatja elő.

Online munka vizuális típusoknak

Ma már egyre kevesebb olyan vállalkozás van, amely nem rendelkezik weboldallal. Amelyiknek viszont nincs, szívesen adhat megbízást annak elkészítésére. A WordPress weboldalkészítés menetét pedig néhány hét, hónap alatt sikeresen meg lehet tanulni.

A digitális korban a grafikai tervezésre szintén növekszik az igény, így dizájnerekre is van kereslet. Ezen belül többféle terület létezik: a már előbb említett web- és landingoldal tervezés, mobilalkalmazás-grafika, reklámok, bannerek, marketinganyagok tervezése, e-könyv, csomagolás, prezentációtervezés.

A már megtervezett oldalakat szövegezni is szükséges. Nagy az igény például blogcikkek és posztok írására, weboldalak, langing page-ek szövegezésére, webáruházakhoz termékleírások készítésére, valamint e-bookok, csalik, marketingbrosúrák elkészítésére. A keresletet tovább növeli az idegennyelv-tudás, azonban a tapasztalat itt már elvárt feltétel.

Ha pedig a megjelenésről van szó, a logók, termékcsomagolások, infografikák, közösségi médiás képek, sőt a weboldalak és szoftverprogramok elemei mellett a grafikusok szinte bármit meg tudnak tervezni, amire egy cégnek vagy megrendelőnek szüksége van. Ráadásul klasszikusan online munkaként tartható számon.

A jó weboldalt, az ügyesen tervezett logót, a dizájnt el is kell tudni adni, egész pontosan elengedhetetlen, hogy az meg is jelenjen a Google keresőjében. Egy SEO-szakértő pontosan ebben segít, a SEO annyit tesz, hogy kulcsszavakra fókuszált tartalomgyártással szerzel látogatókat. Az alapokat elsajátítani viszonylag könnyű, a valódi szakértővé váláshoz folyamatos fejlődésre, tapasztalatszerzésre van szükség. Az eredmények eleinte nem biztos, hogy látványosak, de hosszú távon folyamatos hirdetési aktivitás nélkül is hozza a látogatókat.

A vizuális online munkalehetőségek között említhetjük még a képesítést nem, tárgyi tudást, sokoldalú ismereteket viszont igénylő chatoperátori munkát. Hívások és videók nincsenek, kizárólag chatfelület. Kötött munkaidő sincs, a kereset viszont a munkaórák számától függ.