Eljött az idő és vele együtt az egész életpályára hatással lévő esemény: ma este kihirdetik a felvételi ponthatárokat.

Budapest, 2021. július 22.Fiatalok a sikeres felvételit ünneplik a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én.MTI/Bruzák Noémi Budapest, 2021. július 22.
Fiatalok a sikeres felvételit ünneplik a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én.
MTI/Bruzák Noémi
Ma este pontosan ilyen jelenetekre lehet számítani a felvételi ponthatárok kihirdetésekor.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A hivatalos eredményhirdetés este 20:00-kor esedékes, de már előtte fel lehet készülni a nagy pillanatra, ugyanis az ország számos pontján tartanak Pont ott partikat: vidéken Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban és Szegeden, a fővárosban pedig a Budapest Parkban, ahol már délután háromkor nyitnak – az összes esemény ingyenes, de az utóbbira azért regisztrálni kell.

Mennyien jelentkeztek?

Az már tavasszal eldőlt, hogy az idei lesz hosszú idő óta a legzsúfoltabb felvételi, ugyanis 

126 449-en jelentkeztek idén a felsőoktatásba, ami tavalyhoz képest 34 százalékos emelkedés, továbbá 2011 óta a legmagasabb szám. 

Nagy a szórás az életkorok tekintetében is, mert annak dacára, hogy természetesen az idén érettségizők vannak túlnyomó többségben, mások is felvételizhettek. A legidősebb jelentkező 75 éves, és germanisztikát szeretne hallgatni, a második legidősebb pedig egy 74 éves pályázó, aki tolmácsnak készül.

javított_A 10 legnépszerűbb szak 2023-ban

A nagyszámú jelentkezésbe belejátszhatott, hogy már nem mindenhova volt kötelező az emelt szintű érettségi és egyébként szintén idéntől teljesen elektronikus a jelentkezés. Ennek szellemében a sikeres felvételiről augusztus 5-ig e-mailben is értesítik a diákokat, plusz a dokumentumok letölthetővé válnak az e-felvételi rendszerben is a „hivatalos iratok” menüpont alatt. 

Mi volt a tavalyi rekord?

Mindezek után vagy már párhuzamosan a felsőoktatási intézmények is megkeresik az újoncaikat további hasznos információkkal például a beiratkozásról, gólyatáborról és hasonló, már az egyetemi léthez tartozó eseményekről – és ekkortól kezd majd el csörögni az albérletet kínálók telefonja is.

Budapest, 2022. július 21.A ponthatárokat nézi okostelefonján a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény egyik résztvevője a Városligetben 2022. július 21-én. Ezen a napon este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.MTI/Kovács Anikó Budapest, 2022. július 21.
A ponthatárokat nézi okostelefonján a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), az Oktatási Hivatal (OH) és a HÖOK Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megrendezett Pont Ott Parti felvételi eredményváró rendezvény egyik résztvevője a Városligetben 2022. július 21-én. Ezen a napon este nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.
MTI/Kovács Anikó
Ponthatár-ellenőrzésre, majd albérletkeresésre is jól jön majd a mobil.
Fotó: Kovács Anikó / MTI

Mindezt azonban megelőzi a ma esti nagy bejelentés. 

A tavalyi adatokból kiindulva idén is a gazdasági szakok vihetik a prímet, mert egyfelől ezekre jelentkeztek a legtöbben, másfelől egy esztendeje 

a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakának angol nyelvű oktatására a maximális 500-ból 478 kellett a bekerüléshez, ez volt a csúcs. 

Ugyanitt és csak egyetlen ponttal kevesebb, 477 szükségeltetett a nemzetközi tanulmányok magyar nyelvű oktatásához, harmadiknak pedig az ELTE jogászképzése jött be, ahhoz 475 pont kellett. 

Mennyibe kerül majd az albérlet?

A ma este pedig nemcsak a diákok, hanem a lakástulajdonosok számára is nagy jelentőségű, hiszen holnaptól csörögnek majd az albérlettel foglalkozók telefonjai. 

Mindehhez természetesen még jönnek a rezsidíjak, úgyhogy nem olcsó mulatság manapság Budapesten élni, főleg egy diáknak.

Vidéken sem feltétlenül jobb a helyzet, Debrecenben például hasonlók az árak, Sopronban és Szegeden, illetve Pécsett, valamint Miskolcon azonban egy-egy árnyalattal kedvezőbbek a lehetőségek.