Nem aprózta el a munkáját a Budapesti Corvinus Egyetem által a közbeszerzési szakma vezető folyóiratának hívott Journal of Public Procurement. A lap majdnem négy évtized publikációit és kutatóit vizsgálta, hogy felállítsa a világranglistáját – ezen az első tíz helyezett közé befért egy magyar szakértő, Tátrai Tünde is.

Egy magyar fért fel a szaklap listájára, de Tátrai Tünde rögtön a top tízbe került.
Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

1984 és 2022 májusa között közel negyven év anyagát tekintette át a szaklap a Scopus nemzetközi kutatási adatbázisa alapján – összesen 1247 szerző 640 publikációját. A szakirodalom megvizsgálása nyomán arra jutottak, hogy az aktív évek, a publikációk száma és egyéb tényezők alapján a következőképpen fest a téma legjelentősebb kutatóinak nemzetközi dobogója:

  1. Andrei Yakovlev (Harvard University, Boston)
  2. Michael Essig (Universität der Bundeswehr, München)
  3. Helen Walker (Cardiff University, Cardiff)

Tizediknek – a második legjobb helyezésű hölgyként – futott be Tátrai Tünde, aki a teljes lista egyetlen magyar tagja.

A Corvinus közép-európai babérokra tör

Miként a Corvinus közleménye emlékeztetett, Tátrai Tünde 1997 óta tanít és kutat a fővárosi egyetemen, jelenleg az Operáció és Döntés Intézet Ellátásilánc-menedzsment tanszékének egyetemi tanára és a Professzori Testület társelnöke, továbbá 2019-től a Közbeszerzések Tanácsának tagja, valamint az Európai Bizottság Elektronikus Közbeszerzési Munkacsoport közbeszerzési szakértője.

A top tizenkettő tevékenységét látványos grafikára is ráhelyezték – alulról a harmadik sor a honfitársunké:

 

A közel tízezer hallgatóval, közte kétezer külföldi diákkal működő Corvinus célkitűzése, hogy a gazdasági és társadalomtudományi képzések területén nemcsak országosan, de Közép-Európában is a legjobb felsőoktatási intézménnyé váljon. 

Ennek érdekében világszerte több mint 200 partneregyetemmel ápol szoros kapcsolatot, gazdálkodási és menedzsment képzésével a régió első helyezettje lett 

az Eduniversal 2019-es rangsorában, vezetés és szervezés mesterképzésével pedig a világ száz legjobb üzleti iskolája között szerepel a Financial Times által 2005 óta vezetett Masters in Management rangsorában.

Most pedig a közbeszerzésekkel foglalkozó legjobb intézmények közé is bekerült.

A korrupció fontos kutatási terület

A tanulmány nemcsak egyéniben, hanem „csapatban” is eredményt hirdetett, és a „közbeszerzési kutatások együttműködési hálózatának” legfontosabb intézményei közé tartozik a Corvinus is, amely e kutatási területen EU-s Horizont- és magyar OTKA-projektekben is részt vesz.

 

A szakmai összegzés meghatározta a közbeszerzések kutatásának öt legjellemzőbb irányát is, ezek a következők:

  • innováció
  • korrupció
  • fenntarthatóság
  • szerződések
  • kis- és középvállalkozások

Egy OECD-jelentés szerint is fontos a közbeszerzések kutatása

A Corvinus megjegyezte, hogy a közbeszerzésimenedzser-képzésében a kis- és középvállalkozások altémája már évek óta a tananyag részét képezi. Az intézmény hozzátette azt is: 

a közbeszerzések kutatása fontos, mivel egy fejlett ország GDP-jének nagyjából a 12 százalékát teszik ki, 

és a kormányzati kiadások akár 70 százalékát is lefedhetik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi adatai szerint. Ugyanakkor az Európai Számvevőszék szerint például az EU nem teljesített valami jól e téren a legutóbbi évtizedben.