Kiskereskedelem

Importvámok: összeül Amerika és az Európai Unió

Jóváhagyták az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások megkezdését a feszültség enyhítése érdekében hétfőn az uniós tagállamok kormányai.

A tárgyalási mandátum nem tartalmaz meglepetéseket, az kizárólag az ipari termékek vámmentességéről, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését elősegítő közös szabályozási keretek létrehozásáról, megerősítéséről szól.

Franciaország az előterjesztés ellen szavazott, mondván, nem támogatja, hogy olyan államokkal kezdjenek kereskedelmi tárgyalásokat, amelyek nem részesei a Donald Trump amerikai elnök által felmondott párizsi klímaegyezménynek. Belgium tartózkodott. Ezek jórészt szimbolikus lépések voltak, az elfogadáshoz ugyanis csak minősített többségre volt szükség.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen, amely azonban több EU-tag, és főként Franciaország számára különösen kényes téma, így ennek lehetőségét kifejezetten kizárták.

Fotó: AFP

Cecilia Malmström uniós kereskedelempolitikai biztos reményét fejezte ki, hogy egy ilyen korlátozott egyezményt gyorsan sikerülhet nyélbe ütni, azonban sokan nem osztják az optimizmusát, mivel a Trump-adminisztráció ragaszkodni látszik az európai mezőgazdasági piac megnyitásához. Sajtótájékoztatóján Malmström elmondta, hamarosan egyeztetést kezd Washingtonnal az első tárgyalási forduló időpontjának kitűzéséről.

Európa készen áll

– fogalmazott. „Mindkét fél számára előnyös megoldást akarunk. Az ipari termékek vámmentessége 26 milliárd euróval növelheti az európai és az amerikai értékét” – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Brüsszeli diplomáciai források arról számoltak be, hogy a mezőgazdasági termékekről egy következő szakaszban, később születhet megegyezés, amennyiben eltörlik az acél- és alumíniumárukra kivetett amerikai büntetővámokat és elhárul az európai gépjárművekre és autóalkatrészekre vonatkozó korlátozások veszélye.

Juncker tavaly júliusban állapodott meg Trumppal, hogy tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, az egyeztetések ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat. Ennek ellenére

sokan arra számítanak, hogy hamarosan ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között.

Donald Trump például múlt héten „brutális kereskedelmi partnernek” nevezte az Európai Uniót.

Az európai-amerikai árukereskedelem értéke tavaly nagyjából 633 milliárd eurót tett ki. Az EU-ban 4,7 millió munkahely kapcsolódik az Egyesült Államokba irányuló exporthoz.

EU importvám Amerika
Kapcsolódó cikkek