Kiskereskedelem

Nem okozott gondot a Penny-akció

A termelők fellépése megakadályozta a nyerstej-árak beesését.

A határozott termelői fellépéssel sikerült megakadályozni, hogy beessenek a nyerstej-árak – számoltak be a Világgazdaság által megkérdezett tejpiaci szereplők. Mint emlékezetes, márciusban

a Penny Market Szlovákiából származó, a piacinál jóval alacsonyabb áron árult UHT-tejjel indított vevőcsalogató akciót, amely ellen a termelők – az agrárkamara és a terméktanács támogatásával – tiltakozó akciót szerveztek.

Fotó: Shutterstock

Az ügyben az élelmiszer-biztonsági hatóság vizsgálata még tart. A megkérdezett tejtermelők emlékeztetnek arra, hogy a tejpiacon kialakult egyensúly törékeny, de a jelenlegi helyzetben a termékpálya minden szereplője megtalálhatja a számítását. Úgy tudják, a Penny által meghirdetett tenderen magyar feldolgozók is nyertek, termékeik hamarosan megjelennek az áruházláncban – kérdés, milyen áron.

Arról nincs hír, hogy az ominózus szlovákiai UHT-tej árából következően nyomott árú beszerzések indultak volna el.

Nehéz feladata van a terméktanácsnak, mert arról kellene megállapodni a szervezeten belül, hogy az UHT-tejet ne lehessen vevőcsábító eszközként használni – mondta a Világgazdaságnak Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Ha sikerül is kialakítani egy ilyen szabályozást, az csak középtávon, két-három éves távlatban lehetséges, ugyanis annak az uniós és a versenyjoggal is összeegyeztethető, önszabályozó eszközként kell működnie. A terméktanácsban egyébként a kilenc nagy élelmiszer-kiskereskedelmi cég közül hét tag.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

Penny-Market tejárak Tej Terméktanács tejtermelés áfacsökkentés Harcz Zoltán
Kapcsolódó cikkek