Kiskereskedelem

Tájékozatlanok a kiskereskedők az online kereskedelem terén

A kiskereskedők jelentős része még nem kezdte meg a felkészülést az online kasszák használatára.

A kormány április 16-án jelentette be, hogy 2021 januárjától minden online kasszát használó kereskedő köteles lesz elektronikus fizetési módot biztosítani vásárlóinak, ám a tapasztalatok alapján a kiskereskedők jelentős része még nem kezdte meg a felkészülést a megfelelésre.

Az érintett kiskereskedők nem kellően értesültek a törvényi kötelezettségükről, ezért még nagyon sok üzletben nem kezdték meg a felkészülést a kötelező elektronikus fizetési módok bevezetésére

– mondja Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára. Bár a Szövetség már igyekezett tájékoztatni tagjait saját csatornáin, azonban azok a kiskereskedők, akik nem tagok, félő, hogy semmilyen információval nem rendelkeznek a szabályozással kapcsolatban.

Fotó: Clue PR

A főtitkár véleménye szerint továbbra is a bankkártyák elfogadására alkalmas POS terminál lesz az elsődlegesen preferált elektronikus fizetési mód, ám az eszközök beszerzési és üzemeltetési költségeivel kapcsolatban számos tévhit kering a kereskedők körében. „A kereskedők a korábbi évek vagy akár évtizedek ajánlataiból indulnak ki, amikor még gyakran 2-3 százalék feletti jutalékokért és egyéb járulékos költségekért tudtak csak megállapodni a szolgáltatókkal, holott ma már ennek töredékéért is lehetséges bankkártyát elfogadni” – tette hozzá Neubauer Katalin.

„Az utóbbi években sokat változott a piac és a hazai és nemzetközi szabályozások, valamint az erősödő piaci verseny következtében jelentősen csökkentek a kártyaelfogadás költségei,

így ez már évek óta nem luxus kategóriás kiadás a kereskedelemben” – mondta Bakonyi András, az Ingenico Group Magyarországért felelős értékesítési igazgatója.

Az elektronikus fizetések használata azonban nem csak a szabályozásoknak történő megfelelés miatt fontos, hanem az egészségügyi kockázatot is a csökkentheti járványidőszakban. Ennek érdekében a kormány tavasszal a PIN kód nélküli érintésmentes kártyás fizetések limitjét a korábbi 5 ezer forintról 15 ezer forintra emelte, minimalizálva ezzel a fizikai érintkezést a terminál gombjaival.

MNKSZ
Kapcsolódó cikkek