Kiskereskedelem

Szürke maradt a fekete péntek

Nem kedvezett a fizikai boltoknak az idei november.

Idén november 27-re, a 48. hét végére esett a Magyarországon is sok éve népszerű Black Friday.

A technika túlterhelését és a fizikai tömeget elkerülendő sok üzlet már 1-2 héttel korábban meghirdette, illetve több napra, akár hétre elnyújtotta akcióit.

A LocSight adatai alapján azonban ez sem segített igazán a korábbiakhoz képest mérsékelt látogatószámon. Az alábbi összesítés csak a fizikai boltokra vonatkozik, a webáruházak a hírek szerint ezzel ellentétes trendet tapasztaltak – derül ki a CBRE Magyarország és a Helix Consulting közleményéből.

Míg 2019-ben a Black Friday-ben kicsúcsosodó novemberi forgalom valóban érezhető felfutást jelentett a görbéken, az idén a novemberi hetek látogatószáma a fizikai boltokban, beleértve az utolsó Black Friday hetet is, gyakorlatilag egyenletes volt, hozzátéve, hogy a hétvégéken azért mindig többen indultak vásárolni.

A 48., „Black Friday” hétvége látogatószám tekintetében a plázák esetében mintegy 4 százalékkal múlta csak felül a novemberi hetek átlagát.

Ugyanez az érték az Auchan és Tesco áruházak esetében 3,5 százalék, a retailparkok tekintetében pedig 5,2 százalék – ismertette Hegedüs Tamás, a kutatást végző csoport egyik elemzője.

Fotó: Micro Focus

E tekintetben a pesti oldal és Csepel együttes plázaversenyének nyertesei az Árkád, a Pólus és a Westend a voltak. Budán az Allee és a Mammut versenyeznek szorosan a legforgalmasabb novemberi pláza címért, őket lemaradással a MOM Park és a Campona követi.

A Pest megyei „városszéli kiskereskedelmi parkok”, az ún. retailparkok között magasan a vecsési Market Central vonzotta a legtöbb látogatót novemberben. Ezt a Premier Outlet Center követi, majd a Buy-Way és a Stop Shop III. és IV kerületi egységei.

Az Auchan és a Tesco nagyáruházak örök versenyében az idei november az Auchannak kedvezett.

Az első három helyet látogatószám alapján a cég budaörsi, dunakeszi és soroksári áruházai vitték el, ezeket követi a Tesco budaörsi, Fogarasi úti és Pesti úti boltja.

Fontos, hogy a kutatás kifejezetten a látogatószámra vonatkozik, az egyes helyszínek eltérő kosárértéke a képet még valamelyest árnyalja. Mindemellett magas az egyes kereskedelmi egységek keresztlátogatási aránya is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek