Elvi döntéseket hozott a kormány a boltok kötelező akciózása kapcsán – erről adott ki közös közleményt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium.

20220502 Budaörs Tesco Budaörs Hipermarket Fotó: Móricz-Sabján Simon MOR Világgazdaság VG A képen: akció tábla 20220502 Budaörs 
Tesco Budaörs Hipermarket 

Fotó: Móricz-Sabján Simon MOR Világgazdaság 
VG 
A képen: akció tábla
A legnagyobb boltláncoknak kötelező lesz akciókat hirdetniük. Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

A Nagy Márton és a Nagy István miniszter által vezetett tárcák azt írják, hogy a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteknél lesz kötelező az árleszállítás, és ennek a hatékony végrehajtása érdekében hoztak intézkedéseket. Ezek a következők:

 • A tervezett szabályozás szerint a fontosabb élelmiszereket 20 termékkategóriába (pl. baromfihús, sajt, kenyér, péksütemény, zöldség, gyümölcs) sorolják be annak érdekében, hogy kellően széles termékskálára terjedjen ki a kedvezményes vásárlás lehetősége. 
 • Az érintett kiskereskedelmi üzleteknek valamennyi kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket a kötelező árleszállítást megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kell kedvezőbb áron értékesíteniük. 
 • Az akciókra heti rendszerességgel kell sort keríteni, és nem vonatkozhat árstopos termékekre. 
 • A boltokban az adott héten az akciózott termékek eltérhetnek egymástól, emellett egy adott kiskereskedelmi egységben hetente is változhat az adott termékek köre. Ez kiemelten fontos a verseny fenntartása érdekében.
 • Az aktuális kedvezményezett árú termékek listáját az üzletek bejáratánál és az akciós újságokban jól látható módon fel kell tüntetni. Ez alapján minden héten a vásárlók rendelkezésére áll majd egy 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltban, amelyet az előző hónaphoz képest sokkal olcsóbban vásárolhatnak meg.

A kötelező akciózás legkésőbb 2023. június 1-jéig kerül bevezetésre.

A kormány a részletszabályok kidolgozására a Gazdaságfejlesztési Minisztériumot és az Agrárminisztériumot jelölte ki. A lépéstől a kabinet azt várja, hogy az árak csökkentésével és a versenyhelyzet fokozásával megállítható a túlárazás és a spekuláció, így már a közeljövőben tovább mérséklődhet a „szankciós infláció”. A minisztériumok azt is jelezték, hogy ahogy eddig is, mind a fogyasztóvédelem, mind a Gazdasági Versenyhivatal részéről folyamatosak és szigorúak lesznek az ellenőrzések.

Heti akciókra kötelezi a nagy áruházláncokat a kormány

A kormány heti akciók meghirdetésére kötelezi a kiskereskedelmi üzleteket – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Júliustól léphet életbe a görög és francia mintára készülő szabályozás, amely csak a nagy áruházláncokra vonatkozik, a részletek még kidolgozás alatt vannak.