Kiskereskedelem

Ma reggeltől már a kötelező akciókkal várják a vevőket a boltok

Június elsején elindult a kereskedelmi üzletekben a kötelező akciózás. 20 termékkategória egy-egy termékét kedvezőbb áron kaphatjuk meg.

Június elsejétől, csütörtöktől hivatalosan is elindult a kereskedelmi üzletekben a kötelező akciózás, amelynek célja a megnövekedett élelmiszerárak visszaszorítására. Az élelmiszerüzletekben 20 termékkategóriában számíthatnak a vásárlók árleszállításokra – írta csütörtöki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Tesco
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

„A Kormány célja, hogy év végére egy számjegyűre csökkentse a szankciós inflációt. A már bevezetett intézkedések működnek, így az infláció tetőzött és csökkenésnek indult. A kötelező akciózás, valamint a júliusban induló online árfigyelő rendszer pedig az árak mérséklésén, a verseny fokozásán keresztül ahhoz fog jelentősen hozzájárulni, hogy az infláció csökkenése az év hátralevő részében drasztikusabbá váljon. A vásárlók szempontjából ugyanakkor az a legfontosabb, hogy minden héten a rendelkezésükre áll egy olyan 20 termékből álló akciós árú élelmiszerkosár az adott boltokban, amelyet az előző hónaphoz képest sokkal olcsóbban vásárolhatnak meg” – írta a döntés kapcsán Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A június első napjától életbe lépő szabályozás

az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozik, amelyeknek 20 termékkategória estében kell hetente kötelező akciót hirdetniük.

Ilyen termékkategória például a baromfihús; tej, tejföl és helyettesítői; sajt; kenyér; péksütemények; száraztészta, rizs egyéb ceráliák; friss gyümölcs; friss zöldség.

A kötelező akciózásban érintett üzletekben mindegyik kijelölt termékkategóriából egy-egy szabadon választott terméket szükséges a kötelező akciózást megelőző 30 napban általuk alkalmazott legalacsonyabb árnál legalább 10 százalékkal kedvezőbb áron értékesíteniük.

A tárca közleménye alapján az érintett kereskedők az elmúlt időszakban megtették a szükséges előkészületeket, felkészülten várták az indulást.

Az akciózott termékekről a kereskedők kötelesek tájékoztatni a vásárlókat, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig ellenőrizni fogja a végrehajtást.

Kezdődik: csütörtöktől életbe lép a kötelező akciózás – kiderült, melyik bolt mennyivel csökkenti az árakat

Borítékolható, hogy a leértékelt termékeket elkapkodják majd a vásárlók. A legnagyobb láncok azt is elmondták, számítanak-e áruhiányra.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek