Az Egyesült Királyság fogja idén a fejlett világ legmagasabb államadósság utáni kamatterhét viselni: a Fitch előrejelzése szerint a brit államkincstár idén a teljes kormányzati bevétel 10,4 százalékát, 110 milliárd fontot költ kamatokra. Ez messze a legmagasabb szint a fejlett országok között. Az 1995-ig visszanyúló adatsorban a szigetország idén először kerülhet az élre, miután a korábbi listavezető, Izland mérsékelheti az adósságköltségeit.

New,York,-,April,14:,Fitch,Ratings,Office,Building,On
NEW YORK - APRIL 14: Fitch Ratings office building on April 14, 2012 in New York, NY. Fitch Ratings is one of the three major global rating agencies, and was founded in 1913.
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Királyság államadósságának nagyjából egynegyede úgynevezett indexált kötvények formájában áll fenn, amelyek kifizetése az inflációval összhangban ingadozik – ez nemzetközi szinten is kiugróan magas ráta. A második Olaszország esetében ez 12 százalék, míg a legtöbb országban ez az arány 10 százalék alatt van. Ed Parker, a Fitch kutatási vezetője szerint az ország inflációs sokkot szenvedett, ez pedig kedvezőtlenül hat az államháztartásra, amely az államadósság-besorolás egyik fő mozgatórugója – írja a Financial Times.

Parker szerint a növekvő államadósság és a költségvetési konszolidáció bizonytalan kilátásai miatt 

nagyon valószínű az Egyesült Királyság leminősítése. 

A szigetország adósságköltségei az elmúlt két évben nagyot nőttek, 2017 és 2021 között átlagosan a bevétel 6,2 százalékát tették ki. London idén azért került a Fitch rangsorának élére, mert Izland – amelynek tavaly 11 százalékos volt a kamatterhe – arra készül, hogy ezt 9,6 százalékra méréskelje. A nyugat-európai és észak-amerikai országok átlaga a 2021-ig tartó öt évben 4 százalékról idén 3,7 százalékra csökkent. 

A Fitch előrejelzése szerint az Egyesült Királyság kamatfizetési kötelezettsége jövőre csökkenni kezd, ahogy az tovább mérséklődik, és 2024-ben az Egyesült Államok és Olaszország kamatterhei megelőzik a szigetországét. A hitelminősítők ugyanakkor arra számítanak, hogy

az Egyesült Királyság kamatköltségei magas szinteken stabilizálódnak.

A kormány a folyó pénzügyi évben 241 milliárd fontnyi eladását tervezi, ami meredek növekedés az előző 12 hónapban kibocsátott 139,2 milliárd fonthoz képest. Az Egyesült Királyság nincs túl jó állapotban, az országot jelzálogpiaci válság és fenyegeti, az infláció továbbra is magas, miközben zsugorodik a kiskereskedelmi forgalom. Az ország gazdasági növekedése előrejelzések szerint jövőre is elmarad az eurózónáétól, így a magas kamatterhek további problémát jelentenek.

A brit Európa egyik legbetegebb nemzete

Az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és az ellátásban meglévő súlyos egyenlőtlenségek miatt a britek egészségi állapota a legrosszabbak közé tartozik Európában, az országot valóságos „betegségrobbanás” sújtja, amely jókora kiesést okoz a gazdaságnak. Az előrejelzések szerint a 69 milliós országban 2030-ra 15 millió ember lesz elhízott, és a következő öt évben félmillióan halnak meg dohányzás vagy rossz levegőminőség okozta betegség miatt.