Az idén júliusban a nyers adat szerint 7,7, a naptárhatástól megtisztítva 7,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalmának volumene az előző év azonos időszakihoz képest – közölte szerdán reggel a KSH.

Piac Illusztráció   Budapest 20230524  Magyar Nemzet
A KSH közölte a júliusi kiskereskedelmi forgalmi adatokat: a helyzet nem jó, de legalább nem romlott. Fotó: Bach Máté / Mediaworks

Ugyanez egy hónappal korábban, 

százalékos mínuszt mutatott. A historikus adatok alátámasztják, hogy a kiskereskedelmi forgalom csökkenésének üteme kedvező pályára állt, a trend pedig júliusban is kitartott. Már csak az a kérdés, milyen folyamatok húzódnak meg a háttérben.

Miért kedvezőbb a helyzet a boltokban, és mi ad okot aggodalomra?

A kiskereskedelmi forgalom alakulását alapvetően két folyamat befolyásolja most. A legfontosabb szerepe a bázishatásnak van: tavaly a tavaszi hónapokban a kormányzati transzferek extrém magas fogyasztáshoz vezettek, és csak fokozatosan csengenek le. Mindenesetre az egyértelműen látszik, hogy a bázishatás kifutása dominál, és ez a tényező már nem érvényesül drasztikusan a fogyasztás mérésében. Ugyancsak hasonlóan markáns bázishatás az üzemanyag-forgalom korábbi alakulása. A tavaly decemberben kivezetett hatósági áras benzin és dízel extrém keresletet generált. A 480-as literenkénti ár eltűnése és a mostani 650 forint környéki árazás már helyrerázta az üzemanyag-vásárlást. Ez az effektus szintén fokozatosan tűnik majd el az adatsorból, de pillanatnyilag még masszívan érezteti a hatását. 

Szintén fontos tényező a kormányzati árfigyelő rendszer. A Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén indította el az online árfigyelőt. Augusztus közepéig a 62 termékkategóriából 54 termékkategóriában átlagosan 6,7 százalékkal csökkentek az átlagárak. Ennek több mint 0,5 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,8 százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatása lehetett a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve. Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy havi bázison, 

tehát júniusról júliusra 0,2 százalékos mérséklődött történt a kiskereskedelmi forgalomban.

Ez nem örömteli, pláne, hogy júniusban még 0,7 százalékos bővülést mértek májushoz képest.

Mi történt a boltokban 2023 júliusában?

A részletek összességében szomorú képet festenek. 

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,1 százalékkal lett kisebb. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké pedig 3,8 százalékkal mérséklődött. 
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 5,5 százalékkal esett be. Az eladások volumene viszont a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben már 2,8 százalékos növekedést produkált. Ez a kivételes, hiszen a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,7, a használtcikk-üzletekben 6,1, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,2, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11, a bútor-, műszakicikk-üzletekben pedig már 16 százalékos mínusz állt be. 
  • Ugyanakkor jó hír, hogy az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal nőtt. 
  • Az viszont nem meglepetés, hogy az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 20,5 százalékkal maradt el az előző év azonos havitól. 
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai is csökkentek mintegy 5,4 százalékkal.
A kiskereskelmi üzletek forgalmának volumenváltozásához való hozzájárulás 2023. július
 

Mi történt a boltokban 2023 januárja és júliusa között?

Az idén január–júliusban az előző év azonos időszakához képest, a naptárhatástól megtisztítva, a kiskereskedelmi forgalom volumene 9,9 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,7 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

Mennyi pénzt hagytak a magyarok júliusban a boltokban?

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 

1570 milliárd forintot ért el júliusban.

Ugyanez júniusban 1560, májusban pedig 1514 milliárd forint volt. Korábbi statisztika is rendelkezésre áll erről: áprilisban 1479, márciusban 1511, februárban 1310, januárban 1333 milliárdnál állt meg a bolti kasszáknál otthagyott pénz.

A nyár közepén az országos kiskereskedelmi forgalom 50 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 33 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka pedig az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Hogyan alakulhat a boltok forgalma a jövőben?

Elemzők szerint az fékeződésével és a szeptembertől várhatóan újra emelkedő vásárlóerővel párhuzamosan megindulhat a lassú, trendszerű fordulat a kiskereskedelemben. Ez már aligha tudja a 2023-as év egészét megmenteni, azaz egyértelműen visszaesésre lehet számítani az egész éves teljesítményt tekintve. Az élelmiszer-forgalom volumene viszont már szeptemberben meghaladhatja az egy évvel korábbit. Az év második felétől a várhatóan visszaeső infláció és ennek következtében az újra emelkedő reálbérek hozhatnak élénkülést. A közelmúltban bejelentett, az élelmiszerek egyre szélesebb körére vonatkozó árcsökkentések és a kiskereskedelmi akciók is hozzájárulhatnak a forgalom élénküléséhez és a vásárlók visszacsábításához.