Újabb árcsökkenés jön a magyar benzinkutakon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből. Ez azt jelenti, hogy a hétfői 20 forintos áreséssel nem ér véget erre a hétre a fogyasztói szempontból kedvező folyamat.

Tovább folytatódik az üzemanyagárak csökkenése, péntektől a benzin és a dízel ára is esik Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország

Az üzemanyag-árfigyelő blog szerint ugyanis

a benzin esetében a literenkénti nagykereskedelmi ár bruttó 7 forinttal, míg a gázolajé bruttó 10 forinttal esik majd.

Arra lehet számítani, hogy ez az árváltozás a töltőállomásokon is megjelenik, így a hét utolsó munkanapjától az alábbi átlagárakkal lehet találkozni a kutakon:

  • 95-ös benzin – 603 forint/liter,
  • gázolaj – 650 forint/liter.

Ezzel a hétre véget ért az üzemanyagárak változása, legközelebb jövő héten, hétfőn érkezik új információ. 

Hogyan alakulhat az üzemanyagok ára a jövőben?

Biztosat mondani nehéz, de benne van a pakliban, hogy az elmúlt két hétben tapasztalható áresés ideiglenesen a végéhez ér. Ennek oka az izraeli háború, amely komoly riadalmat vált ki a nemzetközi piacokon. A kőolajárak ingadoznak, amit az a félelem is gerjeszt, hogy Irán valamilyen módon érintettje lehet a konfliktusnak (Irán az OPEC, azaz a kőolaj-exportáló országok egyik legnagyobbika). Az ő bevonódásuk a harcokba súlyos kockázat, ez pedig átmenetileg hozhat drágulást a piacon, ami a magyar nagykereskedelmi árakban is lecsapódhat. Komoly drágulás azonban egyelőre nem látszik.

Mennyivel csökkent az üzemanyagok ára Magyarországon?

A benzin legutóbb július végén volt ennyire alacsony, a dízel pedig az augusztus végi szintre korrigált. A péntektől esedékes árcsökkenés azt jelenti, hogy a benzin ára sorozatban hatodik alkalommal csökken. Szeptember 27-hez képest összesen már bruttó 57 forinttal olcsóbb a benzin literenkénti ára. A dízelnél bruttó 31 forintos áresés látszik az elmúlt két hétben. Mindez nemcsak itthon látványos trendforduló a korábbi, hónapokon át tartó drágulási ciklushoz képest, hanem a régióban is egyedülálló. Más országokban is mérséklődtek ugyan az árak, de távolról sem olyan ütemben, mint Magyarországon. Erről részletesen a lenti keretes írásban lehet olvasni.

Miért csökken az üzemanyag ára?

A folyamat szembetűnően egybeesik azzal, hogy a kormány szeptember utolsó hetében asztalhoz ültette az üzemanyagpiac szereplőit, és egyértelművé tette a számukra, hogy ha nem tartják kordában az áraikat, kész beavatkozni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a cégek együttműködnek a kormányzattal, és egyre messzebb kerül annak az esélye, hogy a kabinet újra hatósági árat alkalmazzon. De volt egy hazai, kereskedelmi mozzanat is, amely ugyancsak lefelé lökhette az árakat: az Auchan október első két hétvégéjére 20-20 forintos leértékelést hirdetett meg a maga kúthálózatán. Ez minden bizonnyal éles verseny elé állította a nagy kútláncokatn és ennek is szólhat a nagyarányú, ezen a héten kifejezetten látványos árcsökkentés.

Ugyanakkor lényeges, hogy a nemzetközi körülmények is kedvezően alakultak eddig fogyasztói szempontból. A Brent típusú olaj hordónkénti ára közel 10 százalékot csökkent egy hét leforgása alatt: 93 dollárról egészen 85 dollár alá mérséklődött, igaz, azóta némiképp visszapattant. Oroszország pedig visszavonta az üzemanyagexport-tilalmat, ez pedig eloszlatta a dízelhiány miatti pánikot.

Itt a bizonyíték: tényleg a kormány miatt olcsóbb az üzemanyag – az egész régió azt nézi, hogyan csökken a magyar benzin ára

Magyarországon jóval gyorsabb ütemű árcsökkenés figyelhető meg az üzemanyagoknál, mint a régiós országokban. Ebben biztosan szerepet játszott, hogy a kormányzat ultimátumot adott a piaci szereplőknek.