Az orosz kormány pénteken feloldotta a tengeri szállítású dízelexport tilalmát. Ezzel felszabadult a korlátozás alá eső kivitel legnagyobb része. A benzinexport azonban változatlanul tilos.

Tengeren exportálható az orosz dízel. Fotó: AFP

Moszkva szeptember 21-én vezette be a teljes exporttilalmat a belső piac stabilizálása érdekében, és a Kommerszant már csütörtökön jelezte, hogy várható az enyhítés. A dízel teszi ki az orosz feldolgozott olajtermék exportjának zömét – emlékeztetett a hírrel kapcsolatban a Reuters. Tavaly 4,8 millió tonna benzint és majdnem 35 millió tonna dízelt exportáltak orosz vállalatok.

Az enyhítés 

azokra az orosz olajipari vállalatokra vonatkozik csak, amelyek az általuk előállított dízel legalább 50 százalékát a hazai piacon értékesítik,

derült ki a kormány közleményéből.

Oroszország a világ első számú tengeri üzemanyag-exportőre, megelőzi az Egyesült Államokat is, a kiviteli tilalom ezért felhajtotta a globális árakat, és arra kényszerített egyes vásárlókat, hogy alternatív benzin- és dízelolajforrásokat keressenek.

A view shows the Russian oil producer Gazprom Neft's Moscow oil refinery on the south-eastern outskirts of Moscow on April 28, 2022. (Photo by Natalia KOLESNIKOVA / AFP)
Csak akkor exportálhat orosz vállalat, ha a dízel felét a hazai piacon adja el.
Fotó: AFP

Miután az betiltotta az orosz üzemanyagimportot, a korábban ott eladott dízelt és benzint Brazíliába, Törökországba, több észak- és nyugat-afrikai országba, valamint a Közel-Keletre irányították át – mivel az utóbbi országok rendelkeznek nagy saját finomítási kapacitással, így az orosz üzemanyagot gyakorlatilag újraexportálják.

A korlátozásra azért volt szükség, mert

Oroszországban az elmúlt hónapokban megugrottak az árak, és üzemanyaghiány alakult ki,

ami különösen a betakarítási szezonban sújtotta a mezőgazdasági termelőket. A tilalom bevezetése óta a helyi tőzsdén a gázolaj nagykereskedelmi ára 21, a benziné pedig 10 százalékkal csökkent, a kiskereskedelmi forgalomban azonban nem jelentett ugyanilyen mértékű esést, annak ellenére, hogy Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes, Vlagyimir Putyin elnök olajügyekben illetékes embere szerint a tilalom kezdett pozitív eredményeket hozni.

Ships are pictured in the port of the city of Vladivostok on September 5, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
A vlagyivosztoki kikötő. Fotó: AFP

A Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat (FAS) csütörtökön közölte, hogy utasítást küldött az olajipari vállalatoknak, amelyben felszólította őket az olajtermékek árának csökkentésére.

A kormány pénteken emelte az üzemanyag-exportvámot a nem üzemanyagot előállító viszonteladók számára

tonnánként 20 ezer rubelről 50 ezer rubelre (egy rubel 3,63 forint), és október elsejétől teljes egészében visszaállította az olajfinomítóknak nyújtott támogatásokat.

A kormány elfojtja a viszonteladók azon próbálkozásait, hogy a jelenlegi korlátozások feloldása után előre megvásárolják az üzemanyagot későbbi exportra. Ez megakadályozza őket abban is, hogy más termékek álcája alatt exportáljanak üzemanyagot

 – olvasható a közleményben.