Drágulás jön a magyar töltőállomások áraiban – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből.

Moscow,,Russia,-,July,5,,2021:,Shell,Gas,Station,In
Fordulat a magyar üzemanyagárakban: végét ért az árcsökkentés, péntektől jön a drágulás. Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagár-figyelő blog szerint a hónapok óta tartó csökkenő tendencia az üzemanyagárakban péntektől megfordul. 

A benzin és a gázolaj ára bruttó 4-4 forinttal emelkedik. 

Megjegyezték, hogy bár az átlagárakat nehéz megjósolni karácsony előtt – ennek oka, hogy a januári jövedékiadó-emelés miatt nagyon eltérő árazás tapasztalható jelenleg a piacon –, de várhatóan az alábbiakra lehet számítani a benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 562 forint/liter,
  • gázolaj – 587 forint/liter.

Mindez tehát a hét utolsó munkanapján lép majd életbe, addig viszont maradnak az eddigi, 558, illetve 583 forintos literenkénti átlagárak. Más kérdés, hogy az egyes kutakon ehhez képest lényeges eltéréseket lehet tapasztalni.

Nem erről volt szó, árcsökkentés helyet drágítanak a kereskedők

Az év utolsó előtti hetére előzetesen azt jósolták, hogy jelentősebb árcsökkenés a benzin és gázolaj árában már nem várható. Hétfőn stagnálást jelentettek be, most pedig kismértékű drágulást. Ennek alapján tehát a prognózis nem bizonyult abszolút helyesnek: árcsökkenés helyett áremelést történt.

Ennek oka főleg a Brent olaj jegyzése, amely 79 dollárig kúszott fel. A hét elején ez még 76 dollár volt. A folyamatot némiképp tompítja, hogy a forint tartja magát a dollárral szemben. Az aktuális árfolyam 351 forint alatt van, ugyanez a közelmúltban a 353 forintot is elérte.

Hogyan változott az üzemanyag ára Magyarországon?

Fontos emlékeztetni rá, hogy Magyarországon lényegében szeptember vége óta töretlen az üzemanyagok árának csökkentése. Akkor a 95-ös benzin ára 662, a gázolajé 686 forint volt. Vagyis az azóta eltelt mintegy két és fél hónapban

a benzinnél bruttó 100 forint, a dízelnél pedig 99 forint áresés állt be.

Mindez már jelentősnek mondható: egy átlagos, 50 literes tankolásnál ugyanis 5000 forint körüli árelőnyt jelent. Más kérdés, hogy januártól 41 forintos jövedékiadó-emelés esedékes, vagyis ha addig nem áll be további jelentős csökkenés – erre most az izraeli konfliktus alakulásának betudhatóan kevés esély látszik –, az átlagárakban végbement 100 forint körüli engedmény nagy része elolvadhat.

Bemondta a Goldman Sachs: ennyi lehet az olaj ára jövőre

A Goldman Sachs hordónként 10 dollárral, 70-90 dollár közé csökkentette 2024-re vonatkozó becslését a Brent olajárra. A bankház szerint az Egyesült Államok erős kitermelése ellensúlyozni tudja az olajárak esetleges emelkedését a jövő évben.