Nem történik változás a magyar üzemanyagárakban – derült ki a Holtankoljak.hu friss adatközléséből.

20221109 Horvátország INA benzinkút TankolásFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Itt vannak az új üzemanyagárak: karácsonyi meglepetéssel készülnek a benzinkutak. Fotó: Kallus György/Világgazdaság

Az üzemanyagár-figyelő blog ugyanis azt írta, hogy szerdától nem változnak a hazai üzemanyagárak, a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is változatlan marad a hét közepén. Így aztán az átlagárak a hét közepétől az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin – 558 Ft/liter,
  • gázolaj – 583 Ft/liter.

Ezek az árak még múlt héten pénteken léptek életbe, és keddig biztosan kitartanak. Új árazás szerdán jelenik majd meg. Érdemes tisztában lenni vele, hogy átlagárakról van szó, amelyektől az egyes töltőállomások akár tíz forinttal is eltérhetnek.

Mennyivel csökkent az üzemanyag ára Magyarországon?

Fontos emlékeztetni rá, hogy Magyarországon lényegében szeptember vége óta töretlen az üzemanyagok árának csökkentése. Akkor a 95-ös benzin ára 662, a gázolajé 686 forint volt. Vagyis az azóta eltelt mintegy két és fél hónapban

a benzinnél bruttó 104 forint, a dízelnél pedig 103 forint áresés állt be.

Mindez már jelentősnek mondható: egy átlagos, 50 literes tankolásnál ugyanis 5000 forint fölötti árelőnyt jelent.

Hogyan alakulhat az üzemanyag ára ezen a héten?

Az év utolsó előtti hetére jelentősebb árcsökkenés a benzin és gázolaj árában már nem várható. A Brent ára stabilan tartja magát a 80 dolláros szint alatt egészen december eleje óta, az aktuális árfolyam 76 dolláron mozog. Jelentősebb elmozdulások a múlt héten nem voltak, így ez komoly hatással nem lehet a hazai üzemanyagárak alakulására. A forint viszont hasít a dollárral szemben, az árfolyam tovább tudott erősödni az EU-s pályázati pénzek érkezésének hírére. Az aktuális jegyzés 351 forint alá ért, pedig a hét elején még 353 forint is volt.

Mindebből tehát az következik, hogy minimálisan csökkenhetnek a héten a benzin- és gázolajárak. A jelentősebb változás valószínűleg már csak az év elején lesz a jövedékiadó-emelés kapcsán, azonban azt is meg kell jegyezni, hogy vannak aggasztó jelek az izraeli konfliktus kapcsán.

Félhetnek az autósok: emelkedik az olajár a közel-keleti konfliktus miatt

Az elmúlt napokban kereskedelmi hajókat támadtak a húszi lázadók. A biztonsági helyzet csökkenése az olajár növekedését okozta.