Barát és ellenség vegye tudomásul, hogy sikeresek akarunk lenni -- nyomatékosította "elvárását" Szabó János honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség tegnapi vezetői állománygyűlésén. Ezen olvasták fel a felső katonai vezetés 35 tagjának új beosztását.
Az értekezleten beszédet mondott volna Orbán Viktor kormányfő is, ám félórás várakoztatás után a parlamenti vitanap elhúzódására hivatkozva végül lemondta megjelenését. Később egy újabb állománygyűlést hívnak össze, hogy a miniszterelnök elmondhassa beszédét.
A 470 személyt érintő létszámcsökkentés, áthelyezés befejeztével a legfájdalmasabb intézkedéseken túl vannak -- mondta a miniszter, aki hangsúlyozta: a haderőreform megkezdése óta eltelt másfél év alatt nem lehetett csodát tenni, de mostantól lesz pénz -- évi 35-40 milliárd forint -- a fejlesztésekre is.
Fodor Lajos vezérezredes, honvédségparancsnok, vezérkari főnök szeretné, ha a tisztikar visszanyerné önbizalmát, mert -- mondta -- leszegett fejű, elbizonytalanodott katonákkal békeidőben sem lehet jó munkát végezni. A tábornok utalt arra, hogy a honvédséghez méltatlan eseményeket is átéltek az elmúlt hónapokban.
Ez tükröződött a felolvasott parancson is. A kinevezettek közel fele, 16 tiszt október elsejei hatállyal kapta meg új beosztását. A tegnapi eseményt két hónapja az utolsó pillanatban fújták le Orbán Viktor kérésére, később kiderült, hogy a kormányfő egy sor vezető katona sorsát más irányba terelte.
E megkésve kinevezettek közt akadt olyan, akit tegnap másodszor iktattak be beosztásába: Talla István, a légierő vezérkari főnöke. Mások pedig csak heteket töltöttek eddigi posztjukon: Urbán Lajos tábornokot, a vezérkari főnök volt helyettesét először a szárazföldi erők élére szánták, majd tegnap kinevezték egy NATO-beosztásba, az új vezérkarifőnök-helyettes, Havril András pedig két hónapig a szárazföldi vezérkart irányította, az e beosztást ma elfoglaló Györössy Ferenc tábornok is csak fél évet töltött előző posztján.