Az Országgyűlés keddi ülésének napirend előtti felszólalásai között Iványi Gábor szabad demokrata képviselő szorgalmazta: alakuljon egy olyan hatpárti válságstáb, amely javaslatot dolgoz ki a szegénység terjedésének feltartóztatására. Kérte az Országgyűlést: hirdessen a téli hónapokra moratóriumot a kilakoltatásokra. Szilágyiné Szemkeő Judit, a szociális tárca államtitkára válaszában az önkormányzatok felelősségére hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: az önkormányzatok közül csak néhány élt azzal a lehetőséggel, hogy központi támogatásból fizesse ki a kilakoltatással fenyegetettek tartozásait.
A díjhátralékosok, ha nem tudják rendezni adósságaikat, előbb-utóbb az utcára kerülnek: vagy a hatóságok, az önkormányzatok, vagy a lakásmaffia "segítségével".
Továbbra sincs eredményes rendőri fellépés abban a lakásmaffia által kreált ügyben, amelyben egy újabb budapesti lakos várja a kilakoltatási pert. A VIII. kerületi sértett 300 ezer forintnyi közüzemi tartozásának kiegyenlítésére igyekezett kölcsönt szerezni. Ekkor került kapcsolatba a rendőrség előtt ingatlancsalások főszervezőjeként már jól ismert Previz Zoltánnal. Elmondása szerint a férfival való első találkozása után nem is sejtette, hogy a kölcsön fejében 2000. június 28-án egy színlelt adásvételi szerződéssel eladja lakását, és az új tulajdonossal, egy ügyvéddel három hónapra szóló bérleti szerződést ír alá.
A lakásért kapott összeggel azonban nem "egykori tulajdonosa" rendelkezett, azt az üzletet összehozó Previz Zoltán kapta meg, miután kölcsönszerződést kötött a sértettel. Ennek értelmében az adósnak, vagyis Previz Zoltánnak két hónapon belül vissza kellett volna fizetnie a lakásért kapott összeget. Previz azonban nem tett eleget kötelezettségének, a lakás ügyvéd tulajdonosa pedig egy újabb szerződéssel állt elő, mondván, ha az "egykori tulajdonos" a lakásban kíván maradni, tovább kell fizetnie a bérleti díjat.
A sértett lapunknak elmondta: október 12-én tett feljelentést a VIII. kerületi rendőrkapitányságon, azóta semmi sem történt, csupán annyi, hogy az ügy átkerült a XI. kerületi illetékesekhez.
Tóth Sándor alezredes -- a lakásmaffiaügyek felderítésében élenjáró XIII. kerületi kapitányság nyomozója -- lapunknak elmondta: nem ismeretlen számára ez a történet sem, sőt a szerződéseken szereplő ügyvédek aláírásaival is találkozott már más adásvételi papírokon. Hozzátette: egy teljesen hasonló ügyben náluk jelenleg is folyik eljárás.